Realiziran naučnoistraživački projekat “Monitoring teških metala Pb, Cd, As i Hg kao izvora kontaminacije u hrani za životinje“

Naučnoistraživački projekat pod nazivom “Monitoring teških metala Pb, Cd, As i Hg kao izvora kontaminacije u hrani za životinje “ je realiziran, a implementirao ga je Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet pod vodstvom dr. sc. Dinaide Tahirović. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, a realiziran je u periodu od 15. septembra 2023. do 15. septembra 2024. godine.
Cilj ovog naučnoistraživačkog projekta je bio odrediti sadržaj teških metala: olova (Pb), kadmija (Cd), arsena (As) i žive (Hg) u krmnim smjesama koje su namijenjene za ishranu goveda, peradi te hrani za pse i mačke, a koje se koriste na području Kantona Sarajevo.
Korištenjem mikrovalne digestije za pripremu uzoraka (Berghof MWS+3) te Atomskog apsopcionog spektrofotometra (AAS PinAAcle 900T, Perkin Elmer) analizirana su ukupno 83 uzorka hrane za životinje.
Dobijeni rezultati su upoređeni s Pravilnikom o neželjenim supstancama u hrani za životinje, Službeni glasnik BiH 72/11 i 70/16, a koji je usklađen s EU regulativama 1275/2013 i 186/2015.
Sadržaj Pb i Cd je u svim ispitivanim uzorcima kompletnih krmnih smjesa zabilježen u okviru propisane maksimalno dozvoljene količine – MDK (Pb 5,0 mg/kg, Cd 1,0 mg/kg).
Utvrđen je povećan sadržaj Hg u 23,30 % ispitanih uzoraka u odnosu na važeći Pravilnik (MDK 0,10 mg/kg i 0,30 mg/kg). Sadržaj arsena, veći od dozvoljene vrijednosti, utvrđen je u 22,22% analiziranih uzoraka (MDK 4,0 mg/kg). Proračunom procjene rizika dobijeni HI – Hazard index vrijednosti nisu prelazile dozvoljene (HI>10).
Ovo istraživanje doprinosi podizanju svijesti o važnosti sigurnosti hrane za životinje i potencijalnim rizicima. Pruža čvrst temelj za daljnja istraživanja i razvoj strategija u oblasti bezbjednosti hrane za životinje i zaštite zdravlja ljudi, s ciljem smanjenja rizika od kontaminacije teškim metalima u prehrambenom lancu. Također, otvara mogućnost za nastavak istraživanja i razvoj preventivnih mjera u skladu sa postojećim zakonodavstvom i međunarodnim standardima, čime doprinosi sigurnosti hrane i javnom zdravlju.