Studij

Studentski život

STUDENTSKI ŽIVOT

GDJE STANOVATI

STUDENTSKI DOM NEDŽARIĆI
Aleje Bosne srebrene bb
www.student-centar.ba

Studentski dom Nedžarići nalazi se u općini Novi Grad sa smještajnim kapacitetom od 960 mjesta. U sklopu studentskog doma Nedžarići nalazi se studentski restoran, kafe-picerija, park, sala za programe, multimedijalni centar i biblioteka, čitaonica, nogometno i košarkaško igralište, dva teniska terena, sto za stoni tenis i kopirnica. U sklopu svojih sadržaja SD Nedžarići svojim stanarima organizira brojna kulturno-sportska dešavanja kao i mnogobrojne kurseve i predavanja iz različitih oblasti.

Zavisno od sobe, cijena stanovanja se kreće od 154 KM do 169 KM.

STUDENTSKO NASELJE BJELAVE
Bardakčije br. 1.
www.student-centar.ba

Studentsko naselje Bjelave nalazi se u općini Centar. Sastoji se od devet paviljona sa smještajnim kapacitetom od oko 1000 mjesta. U sklopu studentskog naselja Bjelave nalazi se studentski restoran, kafe-bife, park, sala za programe, multimedijalni centar i biblioteka, vanjski amfiteatar, nogometno i košarkaško igralište. U sklopu svojih sadržaja SN Bjelave svojim stanarima organizira brojna kulturno-sportska dešavanja kao i mnogobrojne kurseve i predavanja iz različitih oblasti. JU Studentski centar u sklopu Studentskog naselja Bjelave u toku ljetnog raspusta formira ljetnu recepciju kako bi se u tome periodu omogućio smještaj studenata u toku trajanja ljetne škole i pripremne nastave za upisnike na fakultete.
Zavisno od sobe, cijena stanovanja se kreće od 154 KM do 169 KM.

PRIVATNI SMJEŠTAJ
Veliki broj studenata odlučuje se i za privatni smještaj gdje cijena zavisi o tome da li je smještaj bliže centru ili dalje, kao i veličine stambenog prostora.
Okvirna mjesečna cijena stanovanja se kreće od 150 KM i više.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA STUDENATA

JUKS Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu
Patriotske lige br. 36
www.zdravljestudenata.ba

Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu egzistira preko 60 godina i pruža zdravstvenu zaštitu mladima sa statusom studenta Univerziteta u Sarajevu za vrijeme studiranja (u periodu od 19. do 26. godine). Kao primarni cilj ima očuvanje i brigu o zdravlju studenata, no misija je i uspostaviti odnos pun povjerenja i uzajamnog poštovanja između medicinskog osoblja i pacijenata te promovirati zdrav način života i brigu o vlastitom tijelu i umu kod studenata.

KULTURNA DOGAĐANJA


Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mjesto na kulturnoj mapi ovog dijela evropskog kontinenta. Svake je godine grad na rijeci Miljacki domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: SFF – Sarajevo film festival, Sarajevo JazzFest, ljetni kulturni festival „Baščaršijske noći“, teatarski festival novih produkcija „MESS“, „Sarajevska zima“, teatarski festival eksperimentalnih pozorišta „TeatarFest“, festival savremene poezije „Sarajevski dani poezije“, dječiji festival „Kid’s Fest“.

SARAJEVSKA ZIMA
7-21. mart
Pokrenut u godini kada su održane Zimske olimpijske igre u Sarajevu, Internacionalni festival Sarajevo „Sarajevska zima" postao je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Četrdeset dana neprekidnih dešavanja – muzike, plesa, teatra, likovnih izložbi, promocija knjiga.
www.sarajevskazima.ba

SARAJEVO FILM FESTIVAL
August
Sarajevo film festival je najpoznatija filmska smotra u jugoistočnoj Evropi. Ovaj festival je osnovan u toku ratnih dešavanja, a danas je tradicionalna godišnja smotra najvećih rediteljskih i glumačkih imena svjetskog filma.
www.sff.ba

BAŠČARŠIJSKE NOĆI
1-31. juli
Baščaršijske noći je ljetni festival kulture koji se održavaj svake godine od 1. do 31. jula u Sarajevu. Najveći dio programa se održava u starom dijelu grada, najčešće na centralnoj pozornici na platou preko puta Vijećnice. U programe spada opera, balet, pozorišne predstave, rock koncerti, sevdalinke, književne večeri, programi za djecu, koncerti, filmske predstave, folklor i drugo.
www.bascarsijskenoci.bkc.ba
MESS festival
oktobar
Internacionalni teatarski festival MESS, sastavljen je od nekoliko programa na kojem učestvuju teatri i moderne plesne grupe iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra. Danas je MESS najrelevantniji pozorišni festival u Jugoistočnoj Evropi.
www.mess.ba
JAZZ FEST
novembar
Internacionalni muzički festival „Jazz Fest" je muzički događaj koji je za relativno kratko vrijeme izgradio zavidan renome. Dani kada je u Sarajevu moguće čuti najbolju svjetsku džez-muziku, ali i umjetnike koji pripadaju novim pravcima.
https://jazzfest.ba

DRUŠTVENI ŽIVOT


ARHITEKTURA
Urbanu sliku grada karakteriziraju brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-historijski spomenici, ali i moderne arhitektonske građevine rađene po najnovijim standardima.

MUZEJI
U Sarajevu djeluje 20 važnih muzeja čije postavke pričaju o zanimljivoj historiji Sarajeva i bogatoj kulturi naroda koji ovdje žive. O dugoj naseljenosti ovih prostora svjedoče ostaci neolitske butmirske civilizacije, tragovi Ilira, Romana, Slavena. Najstariji tragovi života na području Bosne i Hercegovine mogu se naći u Zemaljskom muzeju, Historijskom muzeju i Brusa bezistanu i drugim kulturnohistorijskim institucijama.

HISTORIJSKI MUZEJ
Historijski muzej BiH kroz arhivsku građu, dokumente, fotografije i razne predmete tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine, od prvog spominjanja imena Bosna (949. godine), pa sve do savremenog doba.

Adresa: Zmaja od Bosne 5
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja: 09:00 – 22:00
www.muzej.ba

MUZEJ JEVREJA
Muzej Jevreja BiH smješten je u najstarijoj sinagogi u BiH izgrađenoj 1581. godine. Ulaskom u Sinagogu, ulazi se u jedan drugačiji, zaštićeni svijet koji svjedoči o dogugodišnjem prisustvu ovog naroda na tlu BiH i doprinosu koji su dali razvoju ove zemlje. On se ogleda u svim segmentima a naročito u razvoju nauke i umjetnosti. Posebna pažnja je data prikazu stradanja ovog naroda u toku Drugog svjetskog rata.

Adresa: Velika avlija bb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–18:00; subota: 10:00–15:00
www.muzejsarajeva.ba

MUZEJ SARAJEVO 1878-1918
U ovom depandansu se nalazi stalna izložbena postavka «Sarajevo 1878-1918», koja prikazuje Sarajevo za vrijeme austro-ugarske vlasti. Ova hronološko-tematska izložba započinje prikazivanjem događaja koji su predhodili dobijanju mandata za okupaciju Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske Monarhije a završava sa Prvim svjetskim ratom i učešćem 1. bosanske regimente u njemu. Depandans MUZEJ SARAJEVO 1878-1918 se nalazi u zgradi ispred koje je izvršen atentat na austrougarskog prestolonasljednika i njegovu suprugu.

Adresa: Zelenih beretki 1
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–18:00; subota: 10:00–15:00
www.muzejsarajeva.ba

VIJEĆNICA
Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu. Projekt za zgradu Vijećnice je započeo Karlo Paržik, nastavio Alexandar Wittek, a završio Ćiril M. Iveković. Objekat Gradske vijećnice zvanično je otvoren 20. aprila 1896. godine.
Nakon Drugog svjetskog rata sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, a nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.  
Za vrijeme agresije na Sarajevo u noći sa 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.
Vijećnica je autentično restaurirana, a na projektu restauracije su 18 godina radili desetine arhitekata, slikara, radnika i drugih stručnjaka. Vijećnica je zvanično otvorena 9. maja 2014. godine, koja je od tada otvorena za posjetioce.

Adresa: Obala Kulina bana 1
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja: 10:00 – 20:00
www.vijecnica.ba

BRUSA BEZISTAN
U prostoru Brusa bezistana – natkrivenog bazara iz 16. stoljeća – smješten je depadans Muzeja Sarajeva, gdje se nalazi stalna postavka „Od prahistorije do kraja austrougarskog perioda“. Između ostalog, u ovom muzeju izloženi su nakit i ostaci grnčarije sa arheoloških neolitskih nalazišta Butmir i Debelo brdo, a dio eksponata sa ovih lokacija pohranjen je i u Zemaljskom muzeju.

Adresa: Abadžiluk 10
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–18:00; subota: 10:00–15:00
www.muzejsarajeva.ba

SVRZINA KUĆA
Svrzina kuća je privatna kuća u Sarajevu izgrađena u tradicionalnom bosanskom stilu, koja danas služi kao muzej bosanske arhitekture. Kuća je apsolutno čuvala intimu porodičnog života i pružala uvid u život sokaka. Ona je najljepši očuvani primjerak izuzetnosti sarajevskog stambenog graditeljstva u osmanskom periodu u kojoj je živjela bogata muslimanska porodica Svrzo. Ona je depadans Muzeja Sarajeva.

Adresa: Glođina 8
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–16:00; subota: 10:00–15:00
www.muzejsarajeva.ba

DESPIĆA KUĆA
Despića kuća je muzej-kuća u Sarajevu. Kuća prikazuje kulturu stanovanja bogate, trgovačke, pravoslavne porodice Despić. Nalazi se na uglu Obale Kulina bana i Despićeve ulice u starom dijelu Sarajeva, nedaleko od Latinske ćuprije. Despića kuća je depandans Muzeja Sarajeva.

Adresa: Despićeva 2
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka: 10:00–18:00; subota: 10:00–15:00
www.muzejsarajeva.ba

FRANJEVAČKI SAMOSTAN
Franjevački samostan sv. Ante na Bistriku, jedna od kuća Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koju se nalaizi i zavjetna crkva Sv. Ante Padovanskog. Franjevci su uz crkvu Sv. Ante 1894. godine podigli i samostan prema projektu Karla Paneka. U samostanu se nalazi središnji arhiv Bosne Srebrene i bogata pinakoteka sa više od stotinu djela pretežno savremene likovne umjetnosti najpoznatijih hrvatskih slikara.

Adresa: Franjevačka 6
www.bosnasrebrena.ba


O SARAJEVU

Sredinom 15. stoljeća Isa-beg Ishaković je udario temelje Sarajeva, današnje prepoznatljive urbane sredine. Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine. Pravcem istok – zapad, prateći rijeku Miljacku, prostire se od Bentbaše do Sarajevskog polja pa sve do Ilidže i Hrasnice. Po širini smješten je između Trebevića i Crepoljskog te Debelog brda i Huma.
Može se slobodno reći da je grad Sarajevo urbano, ekonomsko, administrativno, univerzitetsko i kulturno-umjetničko središte Bosne i Hercegovine.  

Zahvaljujući bogatom duhovnom, historijskom i prirodnom izgledu, Sarajevo je daleko poznatije od nekih većih gradova svijeta. Broji oko 429.000 stanovnika.
Grad Sarajevo sjedište je najveće visokoškolske ustanove u zemlji, Univerziteta u Sarajevu, te niza drugih visokoškolskih ustanova, čime se svrstava u red najvećih univerzitetskih centara u cijeloj regiji jugoistočne Evrope.

PRVI TRAMVAJ
Uporedo sa električnom rasvjetom 1. maja 1895. godine, Sarajevom je počeo kružiti prvi električni tramvaj koji je zamijenio dotadašnji tramvaj na konjsku vuču.

SARAJEVSKI ATENTAT
Gavrilo Princip, pripadnik tajne organizacije „Mlada Bosna“ je u Sarajevu 28. juna 1914. godine izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

OLIMPIJADA
Sarajevo je i olimpijski grad. Te davne 1984. godine od 8. do 19. februara održane su 14. Zimske olimpijske igre koje su do tada bile najbolje organizirane. I danas se osjeća, posebno zimi, olimpijski duh grada.

EYOF
European Youth Olimpic Festival (EYOF), Evropski opimpijski festival mladih predstavlja najveći opimpijski festival zimskih sportova za mlade sportiste od 14 do 18 godina. Sarajevo i Istočno Sarajevo su domaćini ovog festivala koji će se održati od 9. do 16. februara 2019. godine.

OPSADA SARAJEVA
Tokom devedesetih godina 20. vijeka ime grada Sarajeva je često bilo na naslovnicama dnevnih novina u cijelome svijetu. Sarajevo je 1992. godine ušlo u najdužu opsadu tokom jednog od najkrvavijih ratova u novijoj evropskoj historiji. Grad Sarajevo je 1.479 dana bio pod stalnom opsadom.
SARAJEVSKI TOPONIMI
Kroz grad protječe rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta.

ZAŠTIĆENA PODRUČJA
U okolini Sarajeva smješteno je nekoliko zaštićenih područja. Mogu se posjetiti Spomenik prirode "Vrelo Bosne", Spomenik prirode "Skakavac", Zaštićeni pejzaž "Trebević" i Zaštićeni pejzaž "Bijambare".

Spomenik prirode "Vrelo Bosne", odnosno prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne, smješten jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice. Područje Vrela Bosne uvijek se razmatralo kao cjeloviti dio prostora Ilidža - Vrelo Bosne - Stojčevac, jer je svojim prirodnim i kulturnohistorijskim vrijednostima ovaj prostor neodvojivo povezan. I prema stvorenim vrijednostima ovo područje predstavlja cjelinu, posebno sa aspekta turizma, banjskog liječenja i rekreacije. Bogatstvo prirode ovog područja ogleda se u resursima kvalitetne pitke vode, termalnim vodama i šumama, atraktivnim lokacijama za turizam i rekreaciju, kao i brojnim dobrima kulturnohistorijskog nasljeđa.

Spomenik prirode "Skakavac" i sam vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je nekih 12 km od centra grada. Vodopad je visok 98 m. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led. Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i relikatnim vrstama. Okolno područje je veoma heterogeno. Obilazak iz Sarajeva do vodopada Skakavca se smatra poludnevnom turom za posjetioce, a moguć je obilazak biciklom.
Zaštićeni pejzaž "Trebević" obuhvata područje planine Trebević, smještene na jugoistočnoj strani Sarajeva koje  je od davnina predstavljao glavno izletište Sarajlija. Povoljan geografski položaj, nadmorska visina, blaga klima i prirodne ljepote usadili su se u srca zaljubljenika u prirodu još od doba Austro-Ugarske koja je prepoznala potencijal područja i počela ga modifikovati u izletište. Trend razvoja Trebevića nastavio se sve do Drugog svjetskog rata kada naglo prestaje, a nastavlja se nakon 1945. godine, posebno nakon izgradnje trebevićke žičare. Trebević od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite i to u kategoriji park – šuma. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog.
Vrh Trebevića je stanište i klasično nalazište biljne endemične vrste Iris bosniaca (Bosanska perunika) i stanište endemične životinjske vrste Dinaromys bogdanovi (Dinarski miš).

Zaštićeni pejzaž "Bijambare" se nalazi kraj magistralne ceste Sarajevo - Tuzla, uz rub prostrane Nišićke visoravni između sela Nišići i Krivajevići. Prema zapadu i sjeveru pružaju se valovite planinske livade, a prema jugu i istoku velike i guste šume. Na nekoliko mjesta pojavljuju se i stjenoviti krečnjački grebeni, koji cijelom pejzažu daju obilježja jedinstvene prirodne cjeline. Zaštićeni pejzaž "Bijambare" obuhvata površinu od 497 ha i ustanovljen je u cilju očuvanja pejzaža, naučnog istraživanja, ekološke edukacije i vaspitanja, te rekreacije i turizma. Brojni su krški fenomeni kao što su vrtače i ponori dvaju potoka, te šest pećina. Najveća pećina se naziva Glavna bijambarska pećina, Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare. Ova pećina je duga 420 metara i sastoji se od četiri hodnika od kojih je posljednji najveći i naziva se "koncertna dvorana". U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci pećinskog čovjeka, alat za obradu kamena, te ostaci nekih životinja. Srednja bijambarska pećina je specijalni geološki rezervat, dok je Gornja Bijambarska pećina paleontološki spomenik prirode.

GASTRONOMSKA PONUDA

Sarajevo je grad koji u brojnim ugostiteljskom objektima nudi gastronomske specijalitete domaće i međunarodne kuhinje. Bosanska kuhinja mješavina je orijentalne, mediteranske i centralnoevropske kulinarske tradicije. Tradicionalni bosanski „fast food” restorani su aščinice u stilu kafeterija, buregdžinice, gdje se služe pite i ćevabdžinice, u kojima se mogu konzumirati ćevapčići i drugi specijaliteti.

Sarajevo pruža brojne mogućnosti za uživanje u dnevnim i noćnim izlascima. U mnogim klubovima nastupaju cover bendovi, dok posjetioci brojnih restorana imaju priliku svjedočiti nastupima interpretatora tradicionalnih pjesama i sevdalinki.