Studij

Studiraj na UNSA

Dobro došli na najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini!


Kroz svoju dugogodišnju tradiciju Univerzitet u Sarajevu iškolovao je i društvu podario veliki broj eminentnih stručnjaka u gotovo svim oblastima kako na domaćoj tako i na međunarodnoj akademskoj sceni. Stoga držim da je naša opredijeljenost za produkciju savremenih i dinamičkih studijskih programa, koji su u skladu sa svjetskim standardima, naša dužnost i obaveza koja nema alternativu.


Samo one zemlje koje su ulagale u obrazovanje svojih kreativnih ljudi danas se mogu pohvaliti visokim životnim standardom i konkurentnošću na tržištu. Zato je naša osnovna misija i vizija stavljanje mladog čovjeka u fokus saznavanja i istraživanja koja će mu u sutrašnjici omogućiti da bude kompetentan odgovoriti na sve ljudske i akademske izazove koje pred njega stavlja  budućnost. Uspjeh naših studenata u njihovom životu je mjera i našeg uspjeha, stoga se konstantno zalažemo za unapređenje i razvoj uvjeta studiranja koji ne zaostaju za vrhunskim evropskim principima stjecanja znanja.


Zato vas, dragi budući studenti, pozivam da odgovorno pristupite procesu obrazovanja i iskoristite prilike širokog spektra mogućnosti usvajanja znanja koje vam pruža naš univerzitet. Izborom Univerziteta u Sarajevu ne samo da postajete dio ponosne studentske i akademske zajednice koja broji više od 27.000 studenata već svoju intelektualnu radoznalost i naučnu spoznaju stavljate u funkciju liderstva za kojim vapi svako moderno i razvijeno društvo.


Budite sretni i ponosni što ćete postati dio Univerziteta u Sarajevu i svojim studiranjem doprinijeti razvoju naučne, stručne i etičke misli u našoj zemlji i šire.


Zasigurno već znate da je naš ali i vaš Univerzitet u Sarajevu najstariji, najveći, najbolje rangiran, najprestižniji, najraznovrsniji i najbolji u Bosni i Hercegovini… Evo i zašto!

NAJSTARIJI! Osnovan je davne 1949. godine, što predstavlja svjedočanstvo općeg društvenog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ujedno slijedi i evropsku humanističku tradiciju humboltovskog univerziteta, neprekidno se brinući o povezivanju istraživanja i obrazovanja i na taj način jača i oplemenjuje bosanskohercegovačku akademsku zajednicu. Univerzitet u Sarajevu je i pokretač osnivanja novih univerziteta: u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, te predstavlja alma mater svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

NAJVEĆI! Pod okriljem Univerziteta u Sarajevu nalazi se 25 fakulteta i akademija, kao punopravnih članica Univerziteta, pet instituta, tri univerzitetska centra, pet pridruženih članica, te pet ostalih članica.

NAJBOLJE RANGIRAN! Na svim rang-listama na kojima je Sarajevski univerzitet rangiran nalazi se na prvom mjestu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Na Webometricsovoj listi Univerzitet se nalazi u prvih 8% svih rangiranih univerziteta u svijetu.

NAJPRESTIŽNIJI! Na Univerzitetu u Sarajevu trenutno studira oko 27.000 studenata. Od osnivanja do danas studij je završilo preko 160.000 diplomanata, preko 16.000 magistranata i preko 3.000 doktora nauka. Univerzitet u Sarajevu posjeduje institucionalnu akreditaciju, kao i međunarodnu akreditaciju određenih studijskih programa koji se izvode na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu. Na Univerzitetu predaje 40% svih nastavnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na našem univerzitetu studiraju strani studenti koji dolaze iz zemalja okruženja ali i iz SAD-a, Italije, Brazila, Kenije, Sirije i mnogih drugih, njih oko 1000. Na međunarodnom nivou Univerzitet u Sarajevu ima više od 150 sporazuma o saradnji sa prestižnim univerzitetima diljem cijelog svijeta.

NAJRAZNOVRSNIJI! Sveobuhvatan je jer pokriva područja humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti koje se izučavaju na njegovim fakultetima i akademijama, a koje pružaju mogućnost da se na više od 500 studijskih programa može upisati izabrani studij. Studenti na našem Univerzitetu mogu studirati kao redovni, redovni samofinansirajući i vanredni studenti, a također je moguće odabrati i Distance Learning studij (studiranje na daljinu) kao i studij na engleskom jeziku na jednom broju studijskih programa. I na koncu, diploma koja se dobije po okončanju studija je prepoznata u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

NAJBOLJI! Primjenjujući principe Bolonjske deklaracije, studiranjem na Univerzitetu u Sarajevu studenti imaju priliku uživati kvalitetno visoko obrazovanje, razvijati svoje ideje i usavršavati svoje kompetencije. Studentima se pruža i mogućnost međunarodne razmjene kroz brojne projekte mobilnosti. Jedan od njih je i Erasmus Mundus u kojem naš univerzitet učestvuje od 2008. godine. Univerzitet u Sarajevu daje i mogućnost stipendiranja studenata kroz vlastite fondove: „Suada Dilberović“ i „Akademik Edhem Čamo“.

Stoga, dragi naši budući studenti, na vama je da izaberete ono što želite i volite.

Dobro došli na Univerzitet u Sarajevu!

REKTOR UNIVERZITETA
Prof. dr. Rifat Škrijelj