Istraživanje i saradnja

Umjetnost, kultura i sport

Radi zadovoljavanja kulturnih i sportskih potreba studenata djeluju i društva:

 „SELJO“ AKADEMSKI KULTURNI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

„Seljo“ je osnovan 1949. godine kako bi se studentima omogućilo iskazivanje talenata u oblasti kulturnog i umjetničkog amaterizma i do sada se afirmirao vrijednim i nesvakidašnjim umjetničkim rezultatima koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesiranja i postignuća.

Od osnutka pa do danas u „Selji“ je djelovalo više od 25000 članova radeći u raznim ansamblima i sekcijama.
Brojni su poznati operski umjetnici, dirigenti, majstori plesa i narodnih igara i pjesama, priznati književnici, afirmirani dramski umjetnici, ugledni muzičari i likovni umjetnici, naučni i estradni radnici koji su počinjali svoje karijere u „Selji“.
Trenutno je aktivno sljedećih  dvanaest ansambala :

1.    Akademski ansambl narodnih igara i pjesama „Seljo“,
2.     Narodni orkestar „Seljo”
3.    Akademsko pozorište „ART Club“,
4.     Vokalna grupa tradicionalne muzike „Seljo“
5.    Likovni atelje „Seljo“ ,
6.     Akademski mješoviti hor „Seljo“,
7.    Kamerni hor,
8.    Vokalni ansambl „Prijatelji“ ,
9.    Tamburaški orkestar „Seljo“ ,
10.    Vokalni ansambl „Corona“,
11.     Narodni orkestar „Bentbaša“
12.     Orkestar  gitara „Seljo”

Zemlje u kojima su ansambli gostovali (neki samostalno, neki zajedno, negdje samo jednom, a negdje i više puta) su: SAD, Kina, Njemačka, Italija, Turska, Norveška, Albanija, Francuska, Slovačka,Poljska, Grčka, Makedonija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Azerbejdžan, Bugarska, Švedska, Austrija, Španija, UK, Alžir, Tunis, Irak, Libija i dr.
Audicija za prijem novih članova u svim ansamblima otvorena je tokom cijele godine.

Adresa: Mehmeda Spahe 20

E-mail: akcus@bih.net.ba
www.seljo.org

UNIVERZITETSKO SPORTSKO DRUŠTVO „BOSNA“

Univerzitetsko sportsko društvo „Bosna“ je osnovano 7. decembra 1947. godine kao sportsko društvo studenata Univerziteta u Sarajevu s ciljem promocije i brige o studentskom sportu.

Društvo je utemeljeno na principima sporta i tjelesnog odgoja kao univerzalnih kategorija, saglasno Međunarodnoj povelji fizičkog odgoja i sporta UNESCO-a i principima međunarodnog olimpijskog pokreta.

U USD „Bosna“ su udruženi klubovi: atletski, dizača tegova, fudbalski, gimnastički, hokej, hrvački, džudo, džiju-džicu, karate, klizačko-koturaljski, košarkaški, odbojkaški, plivački, ronilački, ritmičke gimnastike, rukometni, stonoteniski, šahovski, teniski i vaterpolo.

Izdvajamo izuzetan uspjeh Košarkaškog kluba „Bosna“ koji je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope. Popularni „Studenti“ su u Grenoblu u Francuskoj slavili pobjedu nad italijanskim košarkaškim klubom „Emerson“.

Veliki broj sportista USD „Bosna“ je postigao izvanredne rezultate na značajnim međunarodnim i domaćim takmičenjima u sastavima reprezentacija bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Svi klubovi su otvoreni za prijem novih članova, a zajednička manifestacija svih klubova USD „Bosna“ je proljetni i jesenji kros „studenata“.

Adresa: Hamze Hume 2

E-mail: usdbosna@usdbosna.unsa.ba
www.usdbosna.org