EEN mreža

EEN

Evropska preduzetnička mreža (Enterprise Europe Network - EENje projekat Evropske unije koji je namijenjen malim i srednjim preduzećima (MSP) kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

EEN je ključni instrument Evropske strategije za podsticaj ekonomskog razvoja i za otvaranje novih radnih mjesta, a pokrenuo ju je u februaru 2008. godine Generalni direktorat Evropske komisije DG GROW.

Evropsku preduzetničku mrežu čini preko 600 partnerskih organizacija i institucija, uključujući komore, agencije za razvoj MSP, institute, tehnološke centre, istraživačke centre, univerzitete i sl.

Mreža je aktivna u preko 60 zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU 28, i to kroz više od stotinu  konzorcija, te povezuje preko 4.000 eksperata iz oblasti preduzetništva  i transfera tehnologije s ciljem promocije  konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i evropskoj razini.

EEN u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini Evropska preduzetnička mreža djeluje od 2009. godine, a od 2015. godine organizirana je kroz konzorcij u Federaciji BiH i konzorcij u Republici Srpskoj.

Univerzitet u Sarajevu učesnik je BITNET projekta, odnosno EEN mreže u BiH od 2009. godine. Pod akronimom BITNET - Mreža poslovnih informacija, internacionalizacije, inovacija i tehnologije*, djeluje jedinstvena EEN mreža u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kroz BITNET konzorcijum, članice mreže pružaju stalnu podršku bh. kompanijama u cilju održivog rasta i digitalizacije malih i srednjih preduzeća u BiH i EU.

Aktivnosti mreže doprinose integraciji, nadogradnji i pojednostavljenju usluga podrške zasnovane na iskustvima i rezultatima, kao i povećanju inovativnih kapaciteta i konkurentnosti kompanija iz FBiH (BiH) i EU.

U okviru aktivnosti EEN mreže, Univerzitet u Sarajevu potpisnik je i pod-granta za implementaciju projekta Support to EIC Accelerator by the Enterprise Europe Network (EEN2EIC) broj 101075818, za podršku kompanijama koje apliciraju na EIC program (Program za finansiranje istraživanja i inovacija).

EEN2EIC (Enterprise Europe Network to European Innovation Council) za cilj ima proširivanje usluga i aktivnosti podrške EEN-a za žene poduzetnice, zemlje uključene u proces proširenja EU, te nosioce priznanja Seal of Excellence (SoE).

Dodatne informacije:

https://een.ba/bs

https://een.ec.europa.eu/

https://een2eic.eu/

Download: Code of Conduct for EIC calls

 

* BITNET - Business, Innovation, Internationalisation and Technology Network (SMP COSME EEN ACTIONS) je projekat kojeg finansira Evropska komisija kroz grant broj: 101075069 — BITNET — SMP-COSME-2021-EEN.