Istraživanje i saradnja

Horizon Europe

HORIZON EUROPE

(HORIZONT EVROPA/HE) OKVIRNI PROGRAM EU ZA ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE

ZA PERIOD 2021-2027.

 

Šta je program Horizon Europe?

Horizon Europe je okvirni program Evropske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj programa je ojačati Europski istraživački prostor (ERA), olakšati saradnju i jačati utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj, podršku i provedbu politika EU, uz rješavanje globalnih izazova. Horizon Europe program podržava stvaranje i širenje izvrsnog znanja i tehnologija. Program doprinosi stvaranju novih radnih  mjesta, u potpunosti uključuje fond talenata EU, podstiče privredni rast, promovira industrijsku konkurentnost i optimizira utjecaj ulaganja u Evropskom istraživačkom prostoru.

1

Koliko iznosi raspoloživi budžet Horizon Europe programa?

Budžet HE programa iznosi 95.5 milijardi eura i predstavlja najveći dostupni izvor finansiranja za istraživanje i inovacije na svijetu. Finansirajući istraživanja o klimatskim promjenama, program također doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja UN-a i povećava konkurentnost i rast EU.

 

Da li univerziteti, kompanije i organizacije mogu učestvovati i koji se uslovi primjenjuju za navedene subjekte iz Bosne i Hercegovine?

Bosna i Hercegovina je pridružena zemlja EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe i učestvuje pod jednakim uslovima kao i zemlje članice Evropske unije. Status pridružene zemlje se temelji na potpisanom Međunarodnom sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizont Evropa. Sporazum se primjenjuje od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2027. godine.

Status pridružene zemlje otvara našoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i kompanijama evropske fondove za istraživanje i inovacije za period 2021-2027. godine.

Horizon Europe olakšava saradnju i jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj, podršku i provedbu politika EU uz rješavanje globalnih izazova. Podržava stvaranje i diseminaciju izvrsnosti i tehnologija. Otvara radna mjesta, doprinosi integriranju talenata u EU, podstiče privredni rast, promovira industrijsku konkurentnost i optimizira uticaj ulaganja u Evropskom istraživačkom prostoru.

 

Koji su osnovni temelji HE programa?

Horizon Europe podržava projektne aktivnosti kroz tri glavna stuba programa: Izvrsnost u nauci, Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost i Inovativna Europa.  

Šta je NCP?

Horizon Europe NCP mreža u BiH (National Contact Points) uključuje tim kontakt osoba sa ciljem da bude na usluzi istraživačkoj i akademskoj zajednici u cijeloj Bosni i Hercegovini u smislu podrške učešću pojedinaca i pravnih lica u programu Horizon Europe. Koordinator bh. NCP tima je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a lista kontakt osoba po oblastima dostupna je na :Find your NCP | Horizon Europe NCP Portal

 

Kako se podnosi projektni prijedlog (Project proposal/offer)?

Učešće u programu Horizon Europe je centralizirano i odvija se preko jedinstvene registracije Univerziteta u Sarajevu na Portalu za učesnike (Participants Portal) Funding & tenders (europa.eu).

Neophodne informacije potrebne potencijalnim aplikantima u okviru programa Horizon Europe:

  • PIC broj Univerziteta u Sarajevu (jedinstveni identifikacijski kod učesnika): 995549995
  • Kontakt podrška za istraživače Univerziteta u Sarajevu:

Služba za naučnoistraživački rad

Nina Begović, rukovodilac Službe za naučnoistraživački rad 

E-mail: nina.begovic@unsa.ba

Telefon: +387 33 565 123 

 

U nastavku korisni linkovi vezani za Horizon Europe program:

Evropsko istraživačko vijeće (European Research Council)

Marie Sklodowska-Curie Actions

Istraživačke infrastrukture (Research Infrastructures)

Evropsko inovacijsko vijeće (European Innovation Council)

Evropski inovacioni ekosistemi (European Innovation Ecosystems)

Evropski institut inovacija i tehnologije (European Institute of Innovation and Technology)