Istraživanje i saradnja

CEEPUS

ceepus_logo

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjoevropski program za razmjenu studenata i profesora. Ovaj program omogućava mobilnost studenata i univerzitetskih profesora sa osnovnim ciljem unaprijeđenja obrazovanja na univerzitetima. Države - članice CEEPUS-a su: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, BJR Makedonija, Crna Gora, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Slovenija. Bosna i Hercegovina je članica CEEPUS programa od 2007. godine. Mobilnost je moguća na izabranoj visokoobrazovnoj instituciji izvan Bosne i Hercegovine.

  • Mobilnost studenata može trajati jedan mjesec (minimalno 21 dan) ili jedan semestar.
  • Mobilnosti nastavnog osoblja je predviđeno da traje minimalno 10 dana, a obično traje između mjesec i mjesec o dana. 

Visina stipendije za svaku zemlju određuje se na osnovu nivoa njenog ekonomskog standarda. Za Bosnu i Hercegovinu, mjesečni iznos stipendije za studente, diplomce, postdiplomce i studente doktorskih studija iznosi 360 EUR-a, a za studente doktorskih studija zaposleni na univerzitetu i profesore – 485 EUR-a. 

Detaljne informacije i cjelokupna dokumentacija potrebna za konkurisanje nalazi se na web stranici CEEPUS programa.

CEEPUS program koordinira Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a za dodatne informacije o ovom programu možete se obratiti državnom CEEPUS koordinatoru gđa. Branka Avdibegović (+387 33 492 607; ceepusbih@mcp.gov.ba , branka.avdibegovic@mcp.gov.ba). 

CEEPUS i Univerzitet u Sarajevu

  • Mobilnosti

CEEPUS program se implementira na nivou članica (fakulteta, akademija, centara i instituta) Univerziteta u Sarajevu. Da bi se studenti i nastavno osoblje mogli prijaviti i učestvovati u mobilnosti, potrebno je da se javite koordinatorima CEEPUS mreža na vašoj instituciji i provjerite na koji način se možete prijaviti i učestvovati u razmjeni (do tih kontakata možete doći preko prodekana/koordinatora za međunarodnu saradnju).

  • CEEPUS mreže

Svake godine se otvara poziv za dostavljanje prijava za obnovu postojećih ili otvaranje novih CEEPUS mreža, a koje formiraju visokoobrazovne institucije. Poziv se objavljuje na oficijelnoj CEEPUS web stranici, na kojoj su dostupni i prijavni dokumenti. Postupak pribavljanja potrebnih dokumenata na našem univerzitetu, dato je u uputstvu ispod. 

  • Aktivne CEEPUS mreže

Sve aktivne CEEPUS mreže u kojima učestvuje naš univerzitet su dostupne na oficijelnoj web stranici CEEPUS programa.