Predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog društva CPWP prof. dr. Nevad Kahteran posjetio Univerzitet u Sarajevu

Predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog društva CPWP prof. dr. Nevad Kahteran posjetio Univerzitet u Sarajevu

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, zajedno sa novoizabranim rektorom Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2024–2028. godine prof. dr. Tarikom Zaimovićem, održao je danas prvi sastanak sa novim predsjednikom Upravnog odbora Internacionalnog društva CPWP prof. dr. Nevadom Kahteranom (mandat u razdoblju 1. 7. 2024. – 30. 6. 2027.) sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Na sastanku je iskazana važnost komparativne i transkulturalne filozofije koja postaje osobito uzbudljiva kada se razmatra prošlost regionalnih etničkih tenzija i konflikta naglašavajući zajedničko intelektualno naslijeđe među različitim bh. zajednicama koje služi kao podsjetnik da, uprkos historijskim podjelama, tamo postoji osnova za dijalog i uzajamno uvažavanje utemeljena u traženju znanja i mudrosti. Istaknuto je da je ovaj aspekt Kahteranovog nastojanja i njegovog Internacionalnog društva komparativne filozofije prema svjetskoj filozofiji (CPWP, ww.cpwponline.org), koje je osnovano u Sjedinjenim Američkim Državama, krucijalan za razumijevanje uloge filozofije u Bosni i Hercegovini u zaraštenju i ponovnoj izgradnji društava koja su unakažena konfliktom, kao i da konstruktivni angažman distinktivnih pristupa i resursa iz različitih filozofskih tradicija, koji uključuje prikladnu ulogu koju komparativna i transkulkturna filozofija prema svjetskoj filozofiji može igrati preko svojih relevantnih metodoloških i teoretskih resursa koji se tiču toga kako unaprijediti dijalog, uzajamno razumijevanje i komplementarni angažman između suprotnosti o različitim pitanjima, u širem društvenom okruženju, zaradi doprinosa suvremenom razvitku društva diljem svijeta, napose srazložno tome što to može biti od krucijalnog značaja ne samo u Bosni i Hercegovini, već širem regionu Balkana i EU. Uzimajući u obzir da transkulturna filozofija transcendira lokalne i regionalne granice, nudeći vrijedne uvide u procese kulturološke i intelektualne razmjene na globalnoj sceni i da Bosna i Hercegovina tada postaje mikrokosmos globalnog filozofskog nastojanja da se premosti kulture i intelektualne tradicije, a koje uključuje sposobnost da se navigira, sintetizira i premošćuje različite kulturološke i filozofske tradicije u našem sve više uzajamno povezanom svijetu.

U današnjem svijetu, koji je karakteriziran globalizacijom i širenjem konflikta, oni su potcrtali značaj transkulturnog dijaloga i transkulturalnih kompetencija kao svakidašnje prakse među našim studentima sva tri bolonjska ciklusa.