Izložba "Bosanski jezik i školstvo 1992–2022“ povodom obilježavanja Dana državnosti

Datum događaja
23
Nov

Otvaranje izložbe „Bosanski jezik i školstvo 1992–2022“, povodom obilježavanja Dana državnosti, bit će upriličeno u srijedu, 23. 11. 2022. u 13.30 sati u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu (Hasana Kikića 12, Sarajevo).

UČESNICI:

  • Dr. Enes Karić, ministar obrazovanja u Vladi Republike Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine (1994–1996)
  • Predstavnik Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo
  • Predstavnik Udruženja nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo
  • Dr. Jasmin Hodžić, autor izložbe

U sklopu projekta Instituta za jezik „Bosanski jezik i školstvo 1823–2023.“ prikupljena je arhivska građa o školskoj dokumentaciji i evidenciji i u posljednih 30 godina bosanskog školstva, što su ujedno i tri decenije našeg savremenog školstva i službenog povratka bosanskog jezika u obrazovni sistem.
Tim povodom, a praktično povodom obilježavanja Dana državnosti, predstavljamo autorsku izložbu školske dokumentacije i evidencije, čime će se kroz izložbu o bosanskom jeziku prikazati i model organizacije kompletnog bh. društva od devedesetih godina prošlog vijeka, do danas.

Izložba će u Institutu ostati otvorena 10 dana.

Dobro došli!

1