Izložba "BAMITBAH"

Datum događaja
04
Maj

04.05.2023. u 19.30h, Galerija "Novi hram"

JKPHD "La Benevolencija" tokom manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" organizuje izložbu pod nazivom "BAMITBAH" bosanskohercegovačkog istaknutog umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, mr. Hrkaš Ivana.

Otvorenje izložbe je 04.05.2023. godine sa početkom u 19.30h u Galeriji "Novi hram". Izložbu će otvoriti ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

O izložbi:

Bamitbah je knjiga koja dokumentuje sarajevsku Jevrejsku opštinu i njenu kuhinju politike otvorenih vrata za sve u Sarajevu, ne samo Jevreje; tu posebnu atmosferu, eklektični enterijer, njene goste – uglavnom stare dame i gospodu, tu i tamo pokojeg backpacker-a . Po povratku u Sarajevo, nakon šest godina provedenih u Izraelu, otkrio sam to posebno mjesto i osjetio snažnu potrebu da ga dokumentujem, te iz nekoliko razloga predstavim u formi knjige.

Saznao sam da je kuhinja Jevrejske opštine u Sarajevu otvorila svoja vrata u ratu, 1992. godine. Činjenica da, bez ikakvih sigurnosnih propisa, u multireligijskom gradu gdje je većina stanovništva islamske vjeroispovijesti, Jevrejska opština i njena kuhinja imaju i oduvijek su imale politiku otvorenih vrata za sviju, bez obzira na vjeroispovijest, za mene je bila jedan od glavnih razloga da napravim ovaj projekat.

Drugi razlog je bila želja da iz intimnog ugla pokažem da mjesta kao ovo, sa svojim jedinstvenim enterijerom i pozitivnošću polako nestaju. Htio sam da pokažem da ovakva mjesta još uvijek postoje negdje na svijetu, bez obzira na globalizaciju, konzumerizam, trend brzog života, razvoj tehnologije i da moramo da ih očuvamo i ukažemo na njih. Ovaj projekat je omaž tom jednom posebnom mjestu tako snažnog značenja, a ipak skoro zaboravljenom.

Ova knjiga je intiman susret sa posebnim mjestom, lično vidjenje da ono, ne samo da promoviše i snažan je primjer suživota u multikulturalnom i multietničkom gradu Sarajevu, nego je i zapis, svjedočanstvo nečega što s vremenom može nestati.


1