Koncert gitariste Danijela Cerovića otvara Koncertnu sezonu Muzičke akademije UNSA

Datum događaja
03
Nov

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) nastavlja intenzivnu umjetničku djelatnost i najavljuje Koncertnu sezonu 2023/24 koja se realizuje kao reprezent entuzijastičnog rada studenata, nastavnika i saradnika ove institucije.

Povodom otvaranja nove koncertne sezone, u petak 3. novembra 2023. godine, u Umjetničkoj galeriji BiH u 19:00, bit će upriličen koncert Danijela Cerovića, crnogorskog gitariste i gostujućeg profesora na Muzičkoj akademiji UNSA.

Program: S. L. Weiss, F. Mompou, J. Manen

Ulaz na koncert je slobodan.

Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama u Argentini (Buenos Aires "Festival del Mundo), SAD- u ("Guitar Fondation of America" Denver 2016, Los Angeles, Chapman University, Minneapolis, San Francisco), Kanadi (Toronto, Montreal, Winnipeg), Kini ("Shenyang festival", "Qinling festival"), Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmonija Sankt Peterburg), Francuskoj (Paris Guitar Foundation), Italiji ("Conservatorio di musica" - Trieste), Crnoj Gori (A tempo, Kotor art, Budva Grad Teatar, Barski Ljetopis), Srbiji, Bugarskoj, Turskoj (Istanbul Guitar Festival), Hrvatskoj ("Lisinski"; OGF; Muzička Omladina - Grožnjan), Sloveniji (Dvorana Slovenske Filharmonije), Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj (Koblenz Guitar Festival), Holandiji ("Concertgebouw" Amsterdam - Guitar Masters), Španiji (dvorana "Manuel de Falla" - Madrid; Granada festival), Bosni i Hercegovini (Sarajevo Guitar Festival), Albaniji (Dvorana Akademije umjetnosti - Tirana), Luksemburgu (Villa Vauban), Portugalu, Belgiji (Konzervatorijum "LUCA" u Levenu) i Poljskoj. Kao solista i kao član Crnogorskog dua gitara, nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Daejeon simfonijskim orkestrom (Koreja), Shenyang simfonijskim orkestrom (Kina), Orkestrom “Mossani Strings” (Holandija), sa kvartetom “Rubikon” (Srbija), kao i “Camerata” kvartetom (Poljska).

Kao solista je snimio CD s muzikom Scarlattija, Sora i Giulianija, a kao član Duo Amarilli sa mezzosopranisticom Amandom Stojović, snimio sam CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Godine 2014. i 2016. kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , transkribovao je i snimio 6 Engleskih svita Johanna Sebastiana Bacha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , "American Record Guide", "Soundboard", "WGBH Radio - Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje) , "ClassicsToday", "Guitare Classique" i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije "Guitar Alive" na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji. Tokom pandemijske 2020. godine, Naxos je izdao njegov solo album sa transkripcijama muzkme S.L. Weiss-a.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta "Montenegro International Guitar Competition" koji je dio "EuroStrings" projekta

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: "Chapman University" (SAD), "Metropolitan University"- Denver (SAD), "Toronto University" (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), "Manitoba University" (Kanada), "North Dakota University" (SAD), "California Conservatory of Music" (San Hoze, SAD), "Maastricht Conservatory" (Holandija), "Tianjin Conservatory" (Kina) i dr. Takođe aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su "GFA 2016", Koblenz festival (Njemačka), Šenjang festival (Kina) i dr. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru: "Eurostrings Competiton"(Zagreb 2018), "Istanbul guitar competition", "Guitar concerto competition" (Groningen - Holandija), "Viseu competition" (Portugal), "Shenyang festival", "Qinling festival" (Kina) i dr. Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača žica za gitaru, francuska kompanija "SAVAREZ", 2014.godine uvrstila ga je na listu uglednih umjetnika iz čitavog svijeta koji ekskluzivno sviraju na njihovim žicama. Vanredni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju i gostujući je predavač na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

1