Alpen-Adria Univerzitet u Klagenfurtu - stipendija

Rok

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da AAU može ponuditi jednu stipendiju (“Joint Study”) za studente na razmjeni sa Univerziteta u Sarajevu za ljetni semestar 2025. Stipendija se dodjeljuje za vrijeme fizičkog boravka u okviru mobilnosti i iznosi 650 eura mjesečno. Period predavanja je od 01. marta do 30. juna 2025. godine. Finansiranje će trajati 4 do 5 mjeseci (5 mjeseci u slučaju da student želi da pohađa intenzivni kurs njemačkog prije termina predavanja, u tom slučaju finansiranje kreće od februara 2025. godine kada se očekuje vaš dolazak – vidjeti u nastavku teksta).

Intenzivni kurs njemačkog jezika: Sa zadovoljstvom možemo stipendistima ponuditi potpuno oslobađanje od trosedmičnog intenzivnog kursa njemačkog jezika (redovna cijena kursa je EUR 685,-) u organizaciji Centra za njemački jezik (https://dia.aau.at).  Intenzivni kurs njemačkog jezika namijenjen je studentima koji žele brzo poboljšati svoje znanje jezika. Intenzivni kurs se održava u februaru 2025, svakog dana (pon-čet 8:00 - 12:15, pet 8:00 - 11:30). Upisom na intenzivni kurs njemačkog, studenti se obavezuju da će redovno pohađati kurs i uspješno ga završiti. Dodatne informacije o intenzivnom kursu i rasporedu časova možete pronaći ovdje: https://dia.aau.at/german-intensive/

Kako se prijaviti?

Da bismo vas nominovali prema AAU, potrebno je da do 12. jula 2024. godine (do 12:00 sati) dostavite:

Nakon prve nominacije (o čemu ćete biti obaviješteni), odabrani kandidat će trebati pripremiti i sljedeće dokumente:

Dezaljnije informacije o ponuđenim modulima koje biste pratili u ljetnom semestru možete pronaći ovdje: https://www.aau.at/en/international/studying-in-klagenfurt/.

Obaveze stipendista:

Po dolasku stipendisti su dužni da završe proceduru upisa i otvore račun u austrijskoj banci. Stipendija će u cijelosti biti prebačena na njihov austrijski bankovni račun. Napominjemo da ovaj proces može potrajati do tri sedmice nakon što primimo svu potrebnu dokumentaciju (broj bankovnog računa, potvrdu o upisu, itd.).

Imajte na umu da stipendisti moraju zaraditi najmanje 16 ECTS bodova po semestru na AAU.

Mjesec dana nakon dolaska, stipendisti moraju Međunarodnom uredu dostaviti kopiju prijave za kurs i privremeni izvještaj.

Na kraju perioda razmjene, stipendisti moraju dostaviti Međunarodnom uredu kopiju svog AAU prepisa ocjena i esej od dvije stranice koji odražava njihovo iskustvo u razmjeni.