Koncert violiste Wladimira Kossjanenka i pijanistice Vesne Podrug Kossjanenko

Koncert violiste Wladimira Kossjanenka i pijanistice Vesne Podrug Kossjanenko
Datum događaja
16
Maj

U okviru festivala Majske muzičke svečanosti nastupit će violist Wladimir Kossjanenko i pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko. Ovaj duo će se sarajevskoj publici predstaviti u četvrtak, 16. maja 2024. godine, u 19:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS.

Na repertoaru će se naći Ciaccona iz Partita br. 2, BWV 1004 (arr. za violu solo) J. S. Bacha, Adagio und Allegro op. 70 R. Schumanna, Sonata za violu i klavir op. 11/4 P. Hindemitha i izbor iz Suite Italienne iz baleta Pulcinella I. Stravinskog.

Wladimir Kossjanenko, viola. Studirao je na Državnom konzervatoriju “Nikolaj Rimski – Korsakov” u St. Petersburgu u klasi prof. Vladimira Stopičeva. Pohađa nastavu i u dirigentskoj klasi prof. Ilje Musina. Na poziv Claudia Abbada postaje član Gustav Mahler orkestra u Beču (1991), gdje nastavlja studij na Universität für Musik und darstellende Kunst kod profesora Petera Ochsenhofera i Thomasa Kakuske te magistrira summa cum laude (1999). Kao stipendist kancelara Austrije, školovanje nastavlja kod profesora Michaela Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu (Belgija). Usavršavao se na majstorskim radionicama kod Isaaca Sterna, Norberta Brainina, Waltera Levina, Güntera Pichlera, Milana Škampe, Joela Krossnicka.

Kao stalni supstituent Bečkih filharmoničara, u Bečkoj državnoj operi i na Salzburškom festivalu (1993-1996), Kossjanenko je nastupao pod palicom poznatih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Sir George Solti, Sir John Elliot Gardinger, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Sir Simon Rattle, Riccardo Muti i Pierre Boulez. Od 1994. do 1998. djelovao je na poziciji prvog solo-violiste u u Filharmonijskom orkestru u Grazu, a 1998-2007. bio je član poznatog gudačkog kvarteta Hugo-Wolf iz Beča. U proteklih 25 godina svirao je više od 600 solističkih i kamernih koncerata u Evropi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi u nekim od najznačajnijih svjetskih koncertnih dvorana kao što su: Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Albert i Wigmore Hall (London), Berliner Philharmonie i Kölner Philharmonie, Tonhalle Zürich, Musikverein i Mozarteum (Salzburg), Cité de la Musique (Pariz), Palais des Beaux-Arts (Brisel), Marijinski teatar (St. Petersburg), National Gallery of Art i Phillips Collection (Washington), Skirball Center (Los Angeles) i drugi. Ostvario je saradnju s renomiranim internacionalnim solistima: Brunom Caninom, Michaelom Kugelom, Gerardom Causséom, Paulom Meyerom, Patricijom Kopatchinskajom, Mariom Hossenom, Davidom Grimalom, Nicholasom Angelichem kao i s poznatim ansamblima kao su Altenberg-Trio, Ensemble Wiener Collage, Vienna Secession Players, Ensemble XX. Jahrhundert (Beč), Trio Orlando (Zagreb), Gudački kvartet Tartini (Ljubljana), Sebastian kvartet (Zagreb).

Od 1999. do 2003. godine Wladimir Kossjanenko djelovao je kao asistent violske klase profesora Michaela Kugela. Od 2008. predaje violu i kamernu muziku na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje je 2022. izabran u zvanje redovnog profesora. Iste godine postaje gostujući profesor za kolegij Komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te glavni predmet Viola na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Vesna Podrug Kossjanenko (Split), klavir. Muzičko obrazovanje započela je u klasi prof. Gordane Lentić u Splitu. Maturirala je 1986. i iste godine je dobila stipendiju Ivo Pogorelić koja joj je omogućila odlazak na studij klavira na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure–Skode, gdje je magistrirala 1992. godine. U periodu od 1992. do 1994. usavršavala je klavirsku kamernu muziku kod Georga Eberta. Na istom Univerzitetu 2000. završava i osnovni studij muzičke teorije.

Održala je brojne solističke koncerte s Orkestrom bečke državne opere, Simfonijskim orkestrima Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Split, Državnim filharmonijskim orkestrom Kazahstana i kamernim orkestrom Splitski virtuozi. Predstavila se u poznatim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein, Konzerthaus i Staatsoper u Beču, Vatroslav Lisinski i Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Conservatorio Giuseppe Verdi u Milanu te je održala brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Kazahstanu i Hrvatskoj. Nastupala je s renomiranim umjetnicima: Davidom Grigorjanom, Wladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantije, Michaelom Kugelom, Denyce Graves, Gerardom Causseom, Karl– Heinz Schützom, Hui He, Vadimom Lando, Armanom Mourzagalievim, Edinom Karamazovim i Lawrenceom Bownleeom.

Od 1998. do 2008. djelovala je kao stalni korepetitor u Wiener Staatsoper, a 2002. do 2008. Kao pedagoški saradnik na Hochschule fur Musik und darstellende Kunst. Pored pedagoške djelatnosti na Wiener Volkshochschule, gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. do 1995, predavala je i na mnogobrojnim seminarima u Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji i Bugarskoj. Od 2007. predaje glavni predmet Klavir na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je 2024. izabrana u zvanje redovni profesor. Od 2016. do 2023. na istoj ustanovi obnašala je dužnost prodekanese za nastavu.

Ulaz je slobodan.

1