Seminar profesora Konstantina Krasnitskog na Muzičkoj akademiji UNSA

Datum događaja
27
Nov

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu organizator je seminara Konstantina Krasnitskog, eminentnog pijaniste i profesora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, kojem će od 27. novembra do 1. decembra 2023. prisustvovati studenti Odsjeka za klavir MAS.

Gostovanje prof. Krasnitskog realizira se u sklopu programa Erasmus+.

Konstantin Krasnitski je rođen u Minsku u obitelji profesionalnih muzičara. Sa pet godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu za talentiranu i nadarenu djecu u klasu profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u klasi priznatog profesora Vladimira Nehaenka. Veliki utjecaj na mladog Krasnitskog imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom Viktorom Karpovičem Meržanovom kod kojeg se usavršavao tijekom sedam godina.

Zvanje magistra umjetnosti Krasnitski je stekao na Bjeloruskoj državnoj akademiji, gdje je od 1999. godine angažiran kao pedagog. Ubrzo je postao gostujući profesor Umjetničke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske državne akademije, te izvanredni profesor Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Njegovi studenti ostvaruju zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Krasnitski je višestruko nagrađivan pijanist o čemu svjedoče brojna priznanja kao što su apsolutni pobjednik, laureat I nagrade i posebne nagrade publike na I Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu (1999), IV nagrada i titula lauteata na III Međunarodnom pijanističkom natjecanju “S.V.Rahmanjinov” u Moskvi (2002), kao i nagrada posebnog fonda predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka (2002).

Aktivno koncertira diljem svijeta i predstavio se u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Tadžikistanu, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Surađivao je s vodećim orkestrima u Bjelorusiji, kao što su Predsjednički orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazališta opere i baleta Republike Bjelorusije, Državni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije, Državni komorni orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodečnog, Simfonijski orkestar Bjesloruske državne muzičke akademije “Mlada Bjelorusija”, te s inozemnim orkestrima poput Moskovskog simfonijskog orkestra, St.Croix Valley Symphony Orchestra, Simfonijskog orkestra Hrvatske RTV, Hrvatskog komornog orkestra, Varaždinskog komornog orkestra. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, Velikoj Plavoj “Rahmanjinovskoj” i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elizabeth Hallu u Londonu, Volkstheateru u Beču, KD Vatroslav Lisinski, Muzeju Mimara, Državnom arhivu i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palači Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu. Sudjelovao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom, na festivalu “Minsko proljeće – 1999”, “Minsko proljeće - 2003”, “Umjetnost - djeci i mladeži”, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”, “Dubrovačke ljetne igre”, “Majski muzički memorijal”, “Josip Štolcer Slavenski”, “Osječka muzejska glazbena srijeda”, “Rombergorove glazbene večeri”, “Ljetnje večeri lunjskih maslinika”.

Surađivao je s istaknutim glazbenicima, kao što su Pavle Dešpalj, Vladimir Ziva, Berislav Šipuš, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i drugi. Praizveo je nekoliko kompozicija hrvatskih kompozitora Davora Bobića, Josipa Štolcera Slavenskog i Sanje Drakulić.

Član je EPTA Hrvatska i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

1