Online konferencija | 70 godina izučavanja romanskih kultura, jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Filozofski fakultet
Datum događaja
03
Dec

Povodom 70. obljetnice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Odsjek za romanistiku najavio je međunarodni naučni skup u oktobru 2020, ali zbog globalne pandemije on će se održati online   3. i 4. decembra 2021. godine. Ovim skupom želimo obilježiti dugogodišnju tradiciju izučavanja romanskih jezika i književnosti u Bosni i Hercegovini, koja se čak ni u najtežem periodu novije historije Bosne i Hercegovine nije prekidala. Cilj je otvoriti nove i produbiti postojeće veze romanskog svijeta s ovim prostorima suvremenim pristupima izučavanju romanskih filologija.

Sarajevo, kao mjesto na kojem već stotinama godina žive različite kulture, dom je na ovim prostorima najbrojnije sefardske zajednice, kao i jevrejskošpanjolskog jezika, a to je tek jedan od razloga da bar nakratko i simbolično bude stjecište znanstvenika koji izučavaju romanske jezike, kulture, književnosti, te se bave prevođenjem s romanskih i na romanske jezike.