Igor Štiks na drugom ciklusu predavanja Diaspora Talks na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Igor Štiks na drugom ciklusu predavanja Diaspora Talks na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu
Datum događaja
29
Nov

Zadovoljstvo nam je najaviti drugo predavanje u okviru II ciklusa Diaspora Talks na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koje će se održati u utorak, 29.11.2022. godine s početkom od 18:00. Predavanje će održati prof. dr. Igor Stiks sa Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, odnosno, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani na temu "Šta (ne) može umjetnost? Aktivistička estetika, sa i bez umjetnika". 

Profesor Štiks govorit će o osnovnim karakteristikama aktivističke estetike te ukazati na recentna istraživanja tj. aktivističku estetiku bez umjetnika, povezujući to sa novom ljevicom i njegovim novim romanom koji trasira njen put od 1968. do danas, preko njenog, a onda, konačno, i poraza jugoslavenske verzije lijevog projekta zbog čega sam roman završava u Sarajevu.

Bit će ovo ujedno prilika da autor, pored javnog predavanja razgovara i o svojim novim knjigama koje će prvi put biti predstavljene u Sarajevu: "The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures" (s Krunoslavom Stojakovićem), "Aktivistička estetika" i roman "W".

Predavanje će biti uživo, u čitaonici Fakulteta političkih nauka. 

Inače, serijal Diaspora Talks projekat je Ureda za međunarodnu saradnju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u okviru kojega se domaćoj akademskoj zajednici želi predstaviti respektabilne i etablirane znanstvenike i znanstvenice, ali i druge istaknute javne ličnosti bosankohercegovačkog porijekla u svijetu, s ciljem otvaranja prostora za povezivanje, umrežavanje i saradnju na akademskom nivou u budućnosti.

O PREDAVAČU

Igor Štiks (rođen 1977. godine u Sarajevu) doktorirao je na Institutu za političke studije u Parizu (SciencesPo) i na Northwestern University u Chicagu. Od 2009. do 2017. radio je kao postdoktorski istraživač i predavač na Univerzitetu na Univerzitetu u Edinburgu. Trenutno, angažovan je kao profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu te Filozofskom fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju "Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship" koju je pod naslovom "Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država" objavila Fraktura (2016.). S Jo Shaw uredio je zbornike "Citizenship after Yugoslavia" (Routledge, 2012.) i "Citizenship Rights" (Ashgate, 2013.). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej "Pravo na pobunu" (Fraktura, 2010.) i uredio zbornik "Dobro došli u pustinju postsocijalizma" (englesko izdanje Verso, 2015.; Fraktura, 2015.). 

Za svoj prvi roman, "Dvorac u Romagni" (2000), dobio je nagradu Slavić za najbolju debitantsku knjigu. Ovaj roman je do sada objavljen na njemačkom, engleskom i španskom jeziku. Njegov drugi roman "Elijahova stolica" (2006) dobio je nagrade K. Š. Gjalski i Kiklop za najbolje prozno djelo godine, a do sada je na desetak evropskih jezika. Odlomak iz romana uvršten je u antologiju Best European Fiction (Dalkey Archive, 2010). Po ovom romanu napravljena je predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koja je osvojila Grand Prix BITEF-a 2011. U septembru 2017. u izdanju Frakture objavio je novi roman "Rezalište". Njegov komad "Zrenjanin" u režiji Borisa Liješevića (posvećen radničkim borbama i ljevici danas) nedavno je na 17. Festivalu BH drame u Zenici dobio nagradu za najbolji autorski dramski tekst, a sarajevska ga je publika mogla vidjeti na sceni SARTR-a gdje je postavljena i njegova nagrađivana drama "Brašno u venama".

Od 2022. godine, član je redakcije časopisa "Socijalne studije" Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

1