Ciklus online predavanja Diaspora Talks

Ciklus online predavanja Diaspora Talks
Datum događaja
18
Nov

Ured za međunarodnu saradnju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pokreće ciklus online predavanjaDiaspora Talks u okviru kojega našoj akademskoj zajednici želimo predstaviti respektabilne i etablirane znanstvenike i znanstvenice bosankohercegovačkog porijekla u svijetu, s ciljem otvaranja prostora za povezivanje, umrežavanje i saradnju na akademskom nivou u budućnosti.

Prvo predavanje u okviru ovoga serijala održat će prof. dr. Hariz Halilović, redovni profesor socijalne antropologije i globalnih studija u Centru za društvena i globalna istraživanja (Social and Global Studies Centre), na RMIT University, u Melbourneu, Australija.

O predavaču

Profesor dr. Hariz Halilović je redovni profesor socijalne antropologije i globalnih studija u Centru za društvena i globalna istraživanja (Social and Global Studies Centre), na RMIT University, u Melbourneu, Australija. Uz to je i gostujući profesor na University of California, u Los Angelesu i na Univerzitetu u Sarajevu (Centar za interdisciplinarne studije - CIS) te je član mentorskog vijeća na Sveučilištu u Zadru.

Istraživačke teme kojima se profesor Halilović bavi uključuju politički motivirano nasilje, društveno pamćenje, trans lokalne identitete, kulturne prakse i prisilne migracije. Već duži niz godina se intenzivno bavi istraživanjem lokalnih zajednica i zavičajnih identiteta u Bosni i Hercegovini kao i u bh. dijaspori. Dodatno polje njegovog istraživačkog zanimanja također uključuje lokalne, plemenske i vjerske zajednice na otoku Tana (država Vanuatu) u Pacifiku, a izučavao je i narode Južnog Sudana i Etiopije.

Objavio je tri knjige i oko stotinu radova na ove teme u znanstvenim časopisimakao i u brojnim zbornicima. Njegova knjiga Places of Pain (Mjesta bola) — objavljena u dva izdanja, 2013. i 2015. godine, u nakladi Berghahn Books: Oxford - New York — s osvojenim drugim mjestom na prestižnom natječaju The Prose Awards (arheologija i antropologija)je najbolje plasirana knjiga iz antropologije objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama u 2013. godini. Istu je knjigu izdavačka kuća Berghahn Books uvrstila kao “knjigu decenije“, tj. među svoje najbolje knjige objavljene u periodu 2010-2020.

U Australiji profesor Halilović važi za jednog od vodećih antropologa svoje generacije, a dobitnik je najprestižnijih istraživačkih nagrada, priznanja i grantova od Australian Research Council (Australsko ministarstvo za znanost i inovacije) i drugih australskih i međunarodnih institucija. Kroz svoje istraživačke projekte, do sada je osigurao četiri stipendije za doktorande iz Bosne i Hercegovine, koji su radili ili još rade svoje doktorate pod njegovim mentorstvom u Australiji. Pored znanstvenih, profesor Halilović je objavio i niz angažiranih publicističkih tekstova na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

1