Promocija knjige “Dr. Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu” akademika Husrefa Tahirovića

Promocija knjige “Dr. Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu” akademika Husrefa Tahirovića

Promocija knjige akademika Husrefa Tahirovića pod nazivom Dr. Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu” bit će održana 28. septembra 2023. godine u 18.00 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Knjiga je zamišljena i napisana iz dva dijela. Prvi dio čini biografija, a drugi dio zdravstveno-prosvjetni tekstovi doktora Samokovlije. Glavna ličnost knjige akademika Tahirovića nije poznati i priznati književnik, već je riječ o skromnom i tihom ljekaru kojeg je služba vodila u razna sreska mjesta.

Tokom promocije, interpretatorica Jagoda Flory izvest će tradicionalne sefardske pjesme iz ciklusa “Nezaboravne sefardske melodije”. Posjetioci će moći pogledati izložbu fotodokumentacije i tekstova iz knjige “Dr. Isak Samokovlija − Život u bijelom mantilu”.

O knjizi će govoriti Mile BABIĆ, dopisni član ANUBiH, Husnija KAMBEROVIĆ, dopisni član ANUBiH, Jakob FINCI, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, kao i autor knjige akademik Husref TAHIROVIĆ. Moderator promocije Mirza PINJIĆ će kroz odlomak predstave Hankau produkciji Pozorišta mladih Tuzle oživjeti  lik dr. Isaka Samokovlije.

Promociju organizuje Centar za koordinaciju medicinskih istraživanja Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH.

 

1