Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu

Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 28. 9. 2023. godine, upriličena je promocija web shopa Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, prvog projekta takve vrste na Univerzitetu u Sarajevu.

U ulogama promotora bili su dr. Sedad Bešlija, mr. Nadina Grebović-Lendo i Anida Ibričić kao voditeljica projekta, dok je u ime Biblioteke Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu govorio Igor Mišković.

Direktor Instituta za historiju dr. Bešlija rekao je da Institut osim svoje primarne naučnoistraživačke djelatnosti nastoji da se razvija i podiže standarde i u informaciono-tehničkom i marketinškom smislu. "Izrada webshopa Instituta za historiju je jedan od takvih projekata. Možemo se pohvaliti da je to prvi projekat takve vrste na Univerzitetu u Sarajevu", rekao je dr. Bešlija. Naglasio je kako je ovaj projekat značajan za Institut i izdavačku djelatnost zbog činjenice da će sada ono što su istraživači objavili biti dostupnije za kupovinu kako u BiH, tako i izvan njenih granica. "Nadamo se da ćemo svoju izdavačku produkciju sada moći plasirati u čitavom svijetu. Na ovaj način želimo podići standarde svoga rada u skladu s onim standardima koji su već na snazi u svim razvijenim naučno-istraživačkim institucijama u našem okruženju, Evropi i svijetu", poručio je dr. Bešlija.

Web shop će omogućiti lakšu prodaju izdavaštva Instituta za historiju, ali i učiniti je dostupnijom građanima BiH i šire, istakla je voditeljica projekta Anida Ibričić. "To znači da će svim zainteresiranim građanima u BiH i šire biti omogućen lakši pristup izdanjima Instituta, uvid u sadržaje kao i kupovina putem online trgovine", kazala je Ibričić, dodajući kako će na ovaj način biti omogućena promocija domaćih naučnih inovacija i osigurana saradnja na međunarodnom nivou. Što se tiče izdavaštva i djela koja je trenutno moguće pronaći na webshopu, Ibričić ističe kako trenutno imaju oko 130 izdanja, ali kako će vremenom taj broj biti veći. "Od historijskih monografija, posebnih izdanja, dokumenata, memoara, kao i časopisa Instituta za historiju. Kako izdanja budu izlazila tako će biti dostupna za kupovinu na domaćem i međunarodnom tržištu", pojasnila je Ibričić.

Da promocija naučne produkcije na internetu podiže vidljivost univerziteta, ali i autora publikacije, potvrdila je i Grebović-Lendo: “Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu ima bogatu naučnu produkciju koja se njeguje godinama. Omogućavanjem prodavanja izdanja putem web trgovine, Institut širom otvara vrata čitaocima izvan Bosne i Hercegovine. Time povećava vidljivost Instituta, Univerziteta i svojih saradnika. Sigurna sam da će otvaranjem weh shopa interesovanje za izdanjima Instituta znatno porasti“.

Na promociji je detaljno pojašnjen način online kupovine na webshopu te su prezentirane njegove ostale specifičnosti. Više informacija o tome šta webshop nudi moguće je pogledati na web-adresi: "webshop.iis.unsa.ba".

U okviru programa promocije webshopa, predstavljen je i završeni projekat Popisa biblioteke Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu. O samom procesu i izazovima i poteškoćama na koje je biblioteka nailazila više je govorio Igor Mišković.

Promociji je prisustvovao i pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH, gospodin Suvad Džafić, kome je uručena posebna zahvalnica za finansijsku podršku.

Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu
Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu
Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu
Predstavljen web shop Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu