Poziv za upis polaznika na Cisco CCNA program | Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA

Poziv za upis polaznika na Cisco CCNA program | Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA

Poštovani studenti,

S ponosom objavljujemo da je Univerzitet u Sarajevu – Fakultet za saobraćaj i komunikacije uspješno okončao proces prijave i postao zvanično priznata Cisco Networking Academy. Izuzetno smo sretni što, zahvaljujući ovom partnerstvu, možemo našim studentima i svim drugim zainteresovanim polaznicima ponuditi priliku da se priključe Cisco edukacijskom programu.

CCNA (Cisco Certified Network Associate) program je globalno priznat i jedan je od najtraženijih certifikata u oblasti mrežnih tehnologija. Kroz ovaj program, polaznici će steći duboko razumijevanje osnova mrežnih sistema, uključujući rutiranje, switching i upravljanje mrežama. Certifikacija koju polaznici steknu kroz CCNA program priznata je širom svijeta, otvarajući vrata za raznolike mogućnosti zapošljavanja u IT sektoru.

CCNA program je organizovan u tri semestra i svaki od njih se upisuje zasebno. Trenutno je aktivan poziv za upis u prvi semestar “Introduction to Networks (ITN)”. Ovaj kurs predstavlja arhitekturu, strukturu, funkcije, komponente i modele interneta i drugih računarskih mreža. Nastavni plan sačinjavaju teme poput principa i strukture IP adresiranja, osnove Ethernet koncepta, prenosnih medija i mrežnih operacija. Do kraja kursa, polaznici će biti osposobljeni da izgrade jednostavne lokalne mreže (LAN), izvrše osnovne konfiguracije rutera i switch-eva, te implementiraju šeme IP adresiranja.

Tehničke informacije:

  • Nastava će se održavati u prostorijama Fakulteta, dva puta sedmično tokom perioda od 15 sedmica u poslijepodnevnim terminima.
  • Program će kombinovati predavanja, praktične vježbe u simulatoru, kao i rad na stvarnoj mrežnoj opremi, pružajući polaznicima potrebno praktično iskustvo.
  • Nastava se izvodi na bosanskom jeziku, dok su nastavni materijali na engleskom jeziku.
  • Preduslov za upis na akademiju je osnovno poznavanje rada na računaru i engleskog jezika, neophodnog radi čitanja nastavnih sadržaja.
  • Cijena kompletnog CCNA programa iznosi 2400KM, odnosno 800KM po semestru. Za studente Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, cijena iznosi 1500KM, odnosno 500KM po semestru.
  • Za najboljeg studenta na smjeru Komunikacijske tehnologije obezbijeđen je besplatan upis na sva tri semestra.
  • Upis polaznika ostaje otvoren dvije sedmice od dana objave ovog poziva.
  • Broj polaznika je ograničen na 15.
  • Nastava će započeti 08.03.2024. godine.
  • Prijaviti se možete na link : https://forms.office.com/e/6ts3ZZ2fDn

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati putem e-maila (cisco@fsk.unsa.ba).

Više informacija o Cisco CCNA certifikaciji možete pronaći na zvaničnoj stranici Cisco Networking Academy: https://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/certifications/associate/ccna.html

Radujemo se što ćemo zajedno graditi vaše buduće IT karijere.