CoderDojo 2024: Otvorene prijave za besplatnu ljetnu školu programiranja

CoderDojo 2024: Otvorene prijave za besplatnu ljetnu školu programiranja

Bit Alijansa, asocijacija najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, sa zadovoljstvom najavljuje organizaciju CoderDojo škole programiranja, koja će se održavati od 22. jula do 15. augusta 2024. godine. CoderDojo je globalna zajednica besplatnih kurseva programiranja namijenjenih djeci i mladima uzrasta od 13 do 17 godina. Na ovim radionicama, učesnici će imati priliku da nauče kako programirati, razvijati web stranice, aplikacije, programe i igre, te istražuju tehnologiju na zabavan i kreativan način.

Kroz CoderDojo besplatnu školu programiranja, učesnici će dobiti priliku upoznati svijet programiranja na zabavan i neformalan način, bez obzira na to da li su potpuni početnici ili već imaju neko predznanje. Polaznici će imati mentorsku podršku tokom cijelog trajanja škole, gdje će im iskusni mentori pružati smjernice i odgovarati na sva pitanja. Pored toga, učesnici će moći upoznati svoje vršnjake koji dijele istu strast prema tehnologiji, te zajedno raditi na timskim i individualnim projektima, stičući vrijedne socijalne i prenosive vještine.

“Kroz našu posvećenost pružanju kvalitetnih besplatnih kurseva programiranja, te kroz podršku i mentorstvo iskusnih profesionalaca, želimo otvoriti vrata mladima za nove mogućnosti, proširiti njihove horizonte i potaknuti ih da sanjaju velike snove u digitalnom svijetu. Uz to, naša dugoročna vizija je potaknuti rast interesa za programiranje među mladima kako bismo pridonijeli povećanju broja studenata koji se odlučuju za IT fakultete. Vjerujemo da je tehnologija budućnost i želimo osigurati da mladi ljudi budu dobro opremljeni za uspješne karijere u tom području.“ - izjavio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Ove godine, u saradnji sa univerzitetima u tri grada Bosne i Hercegovine, CoderDojo škola programiranja će se održavati na pet lokacija: Sveučilište/Univerzitet ''VITEZ'' u Travniku, Centar za mlade INPUT u Zenici, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, te Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu.

"Pozivamo sve mlade od 13 do 17 godina da nam se pridruže na projektu CoderDojo 2024! Ovo je jedinstvena prilika da besplatno naučite osnove programiranja, radite sa iskusnim mentorima i istražujete nevjerovatne mogućnosti koje IT svijet nudi. Bez obzira na vaše prethodno iskustvo, naši kursevi su prilagođeni svima i ciljaju na razvijanje vaših vještina i kreativnosti. Ne propustite šansu da budete dio budućnosti IT industrije i da razvijate svoje potencijale. Prijavite se i započnite svoju avanturu u svijetu programiranja s nama!" - poručio je Hamza Čengić, saradnik za marketing i projekte u Bit Alijansi.

Prošle godine, CoderDojo školu programiranja pohađalo je preko 200 mladih, što je dokaz velikog interesa i potrebe za ovakvim vidom edukacije. S nestrpljenjem očekujemo još veći odaziv ove godine, te pozivamo sve mlade entuzijaste da se prijave i iskoriste ovu jedinstvenu priliku da besplatno nauče nešto novo, otkriju svoj talent i upoznaju nove ljude.

Rok za prijavu je 17. juli 2024. godine do 23:59 sati, a moguće su putem LINKA. Za sva dodatna pitanja, možete nas kontaktirati na mail contact@bit-alliance.ba.