ANUBiH | Naučna konferencija povodom obilježavanja 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a

ANUBiH

U protekle 72 godine svoga postojanja i rada, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine imala je kontinuiran naučnoistraživački pristup u odnosu na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine.

I ove godine, 2023, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježit će 80. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a organiziranjem naučnog skupa pod nazivom Državnost Bosne i Hercegovine u XX. i XXI. stoljeću: istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine.

Na zajedničkoj sjednici Naučnog i Organizacijskog odbora usvojen je izvještaj o obavljenim pripremama za održavanje naučnog skupa.

Naučni skup će se održati 22. i 23. 11. 2023. godine u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Za sudjelovanje na naučnom skupa prijavilo se preko 30 autora referata, eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, regije i inostranstva. Među prijavljenima autorima referata su i prof. dr.  Ivo Goldstein (Hrvatska), prof. dr. Milovoj Bešlin (Srbija), akademik Šerbo Rastoder (Crna Gora, CANU), prof. dr. Neven Anđelić (UK), prof. dr. Stefan Hammer (Austrija), prof. dr. Stefano Bianchini (Italija) i mnogi drugi.

U pripremi je knjiga sažetaka koja će uskoro biti dostupna za javnost na web stranici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (www.anubih.ba).

predsjednik Organizacijskog odbora, akademik Muris Čičić

predsjednik Naučnog odbora, akademik Mirko Pejanović

PROGRAM  |  KNJIGA SAŽETAKA