70 godina Univerziteta u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu – Pokretač razvoja bosanskohercegovačkog društva
UNSA

Sedamdeseti rođendan svake institucije prilika je da se zastane, pogleda u prošlost i osmisli njena bliža i dalja budućnost. Sedamdesetu godišnjicu Univerziteta u Sarajevu proslavljamo u vremenu značajnih reformi koje trebaju donijeti efikasnije i harmoniziranije funkcioniranje integriranog Univerziteta. 
Proteklo, sadašnje i buduće djelovanje Univerziteta u Sarajevu počiva na ideji Wilhelma von Humboldta o suštini univerziteta kao organske i interaktivne veze obrazovanja i nauke. U ostvarivanju ove ideje doprinos su dale generacije profesora, studenata i administrativnog osoblja svih organizacionih jedinica, trajno opredijeljenih da djeluju za dobrobit Univerziteta i matične društvene zajednice.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu:
Univerzitet u Sarajevu i dalje stremi ka dugoročno projiciranim ciljevima izvrsnosti. Naša orijentacija jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove jer samo tako možemo ostvariti našu osnovnu misiju – prosperitet i progres društva u cjelini. Optimizam u tom pogledu posebno izvire iz rezimea dosadašnjih dostignuća, obimnog podmlađivanja kadrovske strukture Univerziteta u Sarajevu i očekivane energije, kreativne i svake druge, koju takve promjene donose.

Na dan osnivanja Univerziteta u Sarajevu, 2. decembra, jubilarna 70. godišnjica Univerziteta u Sarajevu bit će obilježena sljedećim događajima:

  • SVEČANA SJEDNICA SENATA UNIVERZITETA U SARAJEVU I PROMOCIJA PROFESORA EMERITUSA

2. decembar 2019. godine u 13:00 sati
Svečana sala Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II)
    

  • SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 70 GODINA UNIVERZITETA U SARAJEVU

2. decembar 2019. godine u 19:00 sati
Narodno pozorište Sarajevo (Obala Kulina bana 9)

Program svečane akademije će započeti govorom rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja, nakon čega će biti prikazan kratki film o historiji i razvoju Univerziteta u Sarajevu. Svečanost će biti nastavljena govorima zvanica, te upotpunjena kulturno-umjetničkim programom koji su pripremili profesori i studenti Muzičke akademije našeg univerziteta. Pojedincima, institucijama i organizacijama zaslužnim za izuzetna dostignuća, promociju i uspješan rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu bit će uručena priznanja i nagrade.

Sedamdeset godina uspješnog rada Univerziteta u Sarajevu bit će obilježeno sa još nekoliko događaja koje organiziramo u decembru:

  • Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu

7. decembar 2019. godine u 11:00 sati
    „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra)

  • Promocija doktora nauka/umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

19. decembar 2019. godine u 13:00 sati
Narodno pozorište Sarajevo (Obala Kulina bana 9)

  • Gala koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu

19. decembar 2019. godine u 19:00 sati
Narodno pozorište Sarajevo (Obala Kulina bana 9)

Drugog decembra 1949. godine u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Vaso Butozan i prvi prorektor dr. Drago Krndija. Dan osnivanja prvog univerziteta u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, svojevrsnu društvenu prekretnicu.