Najavljujemo | Predstavljanje projekta STECCI - STone monument Ensambles and the Climate Change Impact iz programa Horizon Europe

Najavljujemo | Predstavljanje projekta STECCI - STone monument Ensambles and the Climate Change Impact iz programa Horizon Europe

Koordinator projekta: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu

Vrijednost projekta: 3,37 miliona eura

 

Predstavljanje Horizon Europe projekta pod nazivom "STone monument Ensambles and the Climate Change Impact“ - STECCI bit će upriličeno u petak, 22. septembra 2023. godine sa početkom u 09:30 sati u amfiteatru niske zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Zmaja od Bosne 33 – 35).

 

Univerzitet u Sarajevu, odnosno Prirodno-matematički fakultet UNSA je uspješnom aplikacijom i dobivanjem jednog od projekata iz programa Horizon Europe postigao izniman međunarodni uspjeh i time ponovo dokazao svoj postojeći visoki međunarodni naučni rejting. Postignuti uspjeh ima i dodatnu vrijednost ako se u obzir uzme činjenica da je po prvi put u Bosni i Hercegovini Univerzitet u Sarajevu koordinatorska institucija istraživačkog projekta u okviru Horizon Europe programa.

 

STECCI je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje stručna znanja i vještine iz oblasti konzervacije, nauke o očuvanju kulturnog nasljeđa, klimatologije i drugih prirodnih, ali i društvenih i humanističkih nauka, te kreativnih industrija kako bi se riješili izazovi utjecaja klimatske promjene na kulturnu baštinu.

 

Cilj projekta STECCI je kreirati inovativne i održive strategije iz oblasti zaštite sakralnog kulturno-historijskog naslijeđa (iz grupe kamenih struktura) od uticaja klimatskih promjena i posljedičnih prirodnih nepogoda, zagađenja okoliša i antropogenih prijetnji.

 

U okviru navedenog skupa predstavnice Evropske komisije će predstaviti mogućnosti apliciranja na Horizon Europe projekte; šef UNESCO ureda u Sarajevu će govoriti o stećcima kao svjetskoj baštini, nakon čega će biti prezentiran projekat „STone monument Ensambles and the Climate Change Impact“ – STECCI kojim koordinira Univerzitet u Sarajevu - Prirodno-matematički fakultet.

 

Pozivamo članove akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu i sve zainteresirane da prisustvuju navedenom skupu.