Održano predavanje povodom Svjetskog dana hrane

Predavanje povodom Svjetskog dana hrane

Povodom Svjetskog dana hrane u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu je u utorak 16. oktobra 2018. godine organizirano predavanje o primjeni modernih i sofisticiranih metoda optimizacije procesa u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane.

Prezentaciju pod nazivom „Machine Learning in the Food Sector: Challenges and Perspectives“ održao je Alberto Tonda (INRA France). Održana prezentacija je dio COST akcije (CA15118) poznate pod akronimom FoodMC. Puni naziv je „Mathematical and Computer Science Methods for Food Science and Industry“, a cilj projekta je podrška razvoju prehrambenog sektora kroz primjenu modeliranja i optimizacijskih modela korištenih u matematici i IT-sektoru.
Ovaj projekat okuplja preko dvadeset univerziteta iz Evrope i omogućava ekspertima i istraživačima iz raznih oblasti da razmijene ideje, znanja i iznađu neka nova rješenja. Prof. dr. Aleksandra Nikolić, zamjenica predsjedavajućeg, i doc. dr. Dušanka Bošković su dio interdisciplinarnog tima Univerziteta u Sarajevu koji vrlo aktivno učestvuje u implementaciji ovog projekta.

Više informacija o projektu dostupno je na: www6.inra.fr/foodmc.

COST je evropski okvir koji podržava internacionalnu saradnju među istraživačima, inženjerima i studentima širom Evrope. Za više informacija posjetite COST stranicu: http://www.cost.eu/about_cost.
 

Predavanje povodom Svjetskog dana hrane
Predavanje povodom Svjetskog dana hrane
Predavanje povodom Svjetskog dana hrane
Predavanje povodom Svjetskog dana hrane
Predavanje povodom Svjetskog dana hrane
Predavanje povodom Svjetskog dana hrane