Poziv za učešće i dostavljanje sažetaka | Konferencije: "Konsekvence biopolitike u Bosni i Hercegovini" i "Budućnost univerziteta i pozicija društvenih i humanističkih nauka"

Pregled

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
Konsekvence biopolitike u Bosni i Hercegovini
(srijeda, 16. oktobar 2024. godine)


KONFERENCIJA
Budućnost univerziteta i pozicija društvenih i humanističkih nauka
(četvrtak, 17. oktobar 2024. godine)

 

Univerzitet u Sarajevu i redakcija Pregleda: časopisa za društvena pitanja organiziraju dvije konferencije:

  • Međunarodnu konferenciju Konsekvence biopolitike u Bosni i Hercegovini i
  • Konferenciju Budućnost univerziteta i pozicija društvenih i humanističkih nauka.

Međunarodna konferencija Konsekvence biopolitike u Bosni i Hercegovini će odgovoriti na problemsko pitanje o polazištima, strukturi i konsekvencama biopolitičkog diskursa na prostoru Bosne i Hercegovine i okruženja. U tome se trebaju ostvariti odgovori koji su potrebni za potpuno razumijevanje cjelokupnog povjesnog procesa etno-politike, politike i ideološkog hegemonizma velikodržavnih projekata, odnosno svođenja ljudskih života na objekte u tehnološkom i ciničko-političkom manipuliranju tim životima.


Konferencija Budućnost univerziteta i pozicija društvenih i humanističkih nauka će problematizirati položaj i budućnost Univerziteta i društvenih i humanističkih nauka u aktualnom povijesnom trenutku. Cjelokupan tok 20. stoljeća s naglašenom neoliberalnom kapital-agendom kao da se reducira na study STEAM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) kao jedini model obrazovanja koji sav povijesni sadržaj humanističkog i društveno-znanstvenog znanja i iskustva svodi na “social engeneering” ili “data analysis”. Da li će humanističke i društvene znanosti biti potisnute ili će jednostavno znanost biti svedena na korisnu racionalnost? Ko će onda “predviđati” nadolazeće opasnosti i upozoravati na društvene katastrofe? Ko će razvijati društvenu svijest ljudi? Kako će ljudi znati šta im se dešava u povijesnom procesu kojem pripadaju? Šta će najzad biti s univerzitetom u upravljanom neoliberalnom društvu pod hegemonijom kapital-agende? Ova i mnoga druga pitanja ostaju izazov za sve nas.


Na konferencijama je predviđeno učešće istaknutih naučnih djelatnika Univerziteta u Sarajevu, univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Kosova.


Konferencije će biti održane u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II, 71000 Sarajevo) i putem platforme za online komunikacije.

 

Pozivamo Vas da sudjelujete na Konferencijama sa svojim naučnim/stručnim radovima, te da najkasnije do 30. 09. 2024. godine dostavite sažetak na b/h/s jeziku i engleskom jeziku (500 - 600 riječi u trećem licu sa potpunim kontakt podacima: ime i prezime autora/ice i profesija; naziv institucije u kojoj radi; e-mail adresa autora/ice;) koji ćete prezentirati na Konferenciji. Predloženi radovi trebaju biti u skladu sa temom Konferencija, a dužina trajanja usmene prezentacije može biti max 15 min.


Redakcija Pregleda će pregledati svaki sažetak i procijeniti njegovu relevantnost za Konferenciju.


Gotovi radovi će biti objavljeni u Pregledu: časopisu za društvena pitanja nakon završetka Konferencije kako u printanom obliku, tako i u elektronskom obliku na linku https://pregled.unsa.ba/index.php/pregled/index.


U radovima koje objavljujemo u Pregledu poštuje se jezik autora (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski i engleski), kao i pismo teksta (latinica ili ćirilica).


Sažetke možete slati na e-mail adresu izdavacka.djelatnost@unsa.ba (kontakt osoba: Fuada Muslić-Haseta, prof, sekretar Redakcije, tel: +387 33 565 122).