Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA održano gostujuće predavanje mr. Nihada Čorbića

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA održano gostujuće predavanje mr. Nihada Čorbića

Dana 24. 05. 2024. godine na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu održano je gostujuće predavanje na temu “Upravljanje lancem snabdijevanja”. Predavanje je održao mr. Nihad Čorbić, stručnjak iz prakse sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti logistike i špedicije. Predavanju su prisustvovali studenti druge i treće godine prvog ciklusa studija, te prve godine drugog ciklusa studija usmjerenja Cestovni saobraćaj i Poštansko-logističke tehnologije.

Nihad Čorbić je magistar dipl.ing. saobraćaja i komunikacija, koji svoj profesionalni put započeo u kompaniji Coca-Cola HBC BH Sarajevo 2010. godine. Tokom šest godina rada u Coca-Coli, obavljao je različite funkcije u odjelima logistike, uključujući upravljanje voznim parkom, distribuciju, međunarodni transport i skladištenje. Godine 2016. postao je direktor kompanije Milšped BH Sarajevo, koja pruža usluge avio i brodskog transporta, skladištenja i distribucije, međunarodnog drumskog transporta, te carinskog posredovanja. Tokom narednih osam godina, Milšped BH se razvio i postao jedan od najvećih provajdera integrisane logističke usluge u Bosni i Hercegovini. Trenutno obnaša funkciju voditelja transporta u kompaniji Mega-Trans doo.

Predavanje je bilo izuzetno edukativno i interaktivno. Mr. Čorbić je podijelio svoja iskustva i znanja iz prakse, objašnjavajući studentima složenosti upravljanja lancem snabdijevanja. Posebno je istakao važnost efikasne koordinacije između različitih segmenata logističkog lanca, kao i implementaciju savremenih tehnologija u procesima logistike i špedicije.

U toku predavanja, mr. Čorbić je zajedno sa prof. dr. Erminom Muharemovićem, te asistenticama mr. Aidom Kalem i mr. Adisom Medić, detaljno analizirao različite studije slučaja, pružajući studentima praktične primjere iz stvarnog svijeta. Kroz ove primjere, studenti su mogli da vide kako se teorijska znanja primjenjuju u stvarnim poslovnim situacijama, što je dodatno obogatilo njihovo razumijevanje procesa u logistici i špediciji.

“Fakultet za saobraćaj i komunikacije kontinuirano unapređuje praktičnu i naučnu obuku studenata kroz redovno organizovanje stručnih predavanja od strane stručnjaka iz privrede iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Izuzetno smo ponosni na naše bivše studente koji sada obavljaju ključne funkcije u poslovnom sektoru i aktivno učestvuju u obrazovanju trenutnih studenata kao članovi alumnija,” izjavio je prof. dr. Amel Kosovac, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje je završeno sesijom pitanja i odgovora, gdje su studenti imali priliku da postave pitanja i dobiju dodatne informacije o specifičnim izazovima i rješenjima u oblasti upravljanja lancem snabdijevanja. Ovaj događaj je bio izuzetno koristan za studente, pružajući im ne samo teorijska, već i praktična znanja koja će im biti od velike koristi u njihovim budućim karijerama.

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA održano gostujuće predavanje mr. Nihada Čorbića
Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije UNSA održano gostujuće predavanje mr. Nihada Čorbića