Najava predavanja i stručna radionica o prošlosti Maya u Centru za historijska istraživanja (CeHiS)

Najava predavanja i stručna radionica o prošlosti Maya u Centru za historijska istraživanja (CeHiS)

U Centru za historijska istraživanja (CeHiS) gostovat će stručnjaci  sa Univerziteta u Bonu (Universität Bonn) koji će kroz tri predavanja i stručnu radionicu svim zainteresiran približiti egzotičnu civilizaciju Maya. Zahvaljujući ovoj posjeti na Univerzitetu u Sarajevu - Filozofskom fakultetu bosanskohercegovačka akademska zajednica i šira zainteresirana javnost imat će priliku da  sazna više o egzotičnoj civilizaciji  koja se razvijala na prostoru jugoistočnog Meksika i sjeveru srednje Amerike. Civilizacija Maya poznata je po svojoj specifičnoj arhitekturi i kulturi  kao što su piramide i autohtono pismo. To su teme o kojima će zainteresirani moći otkriti više kroz sadržaj tri predavanja i radionicu  koji su  planirani za 27. i 28. 05.2024. godine. Pored afirmiranih historičara i arheologa na radionici će učestovati i pripadnica indigenog naroda Maya Kaqchikel iz Guatemale Francisca Elías.

Prva dva predavanja biti će održana ponedjeljak  27.05.2024. godine u terminu od 14 -16 sati u malom amfiteatar  na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofski fakultet. O temi „Maya and Maya archeology“ govorit će prof. Dr. Dr. h. c. Nikolai Grube (Universität Bonn) koji je radio je kao profesor antropologije i historije umjetnosti na Univerzitetu Teksas u Austinu  i Univerzitetu u Hamburgu, a trenutno radi na Univerzitetu u Bonu. Profesor Grube je radio na nekoliko arheoloških projekata u regiji Maya, uključujući one u Caracol u Belizeu i Yaxha u Petén Departmentu u Gvatemali. Tečno govori jukatečki jezik modernih stanovnika Maja na poluostrvu Jukatan u Meksiku. Devedesetih je posjetio Naachtun u Peténu i analizirao natpise na stelama Maja. Od 2010. profesor Grube je  jedan od direktora Interdisciplinarnog centra Latinske Amerike na Univerzitetu u Bonu. Također od 2014. godine vodi projekt "Text Database and Dictionary of Classic Mayan".

Studentica Antropoloških studija Amerike na Univerzitetu u Bonu Sara Durić govorit će o temi „Popol Vuj-sveta knjiga Quiche Maya“. Predavanje Sare Durić biti će na bosanskom jeziku dok su preostale aktivnosti planirane na engleskom jeziku.

Edukativna radionica i treće predavanje predviđeni su za utorak 28.05.2024. u terminu od 16 -18 sati u Sali 176 (Univerzitetu u Sarajevu – Filozofski fakultet). Tema radionice je koju će voditi profesor Nikolai Grube  i asistent Alejandro Garay (Universität Bonn)  jeste  „Maya writing system“ . Na kraju će Francisca Elías kao pripadnica naroda koji baštini kulturu Maya osvrnuti se na njihovu tradicionalnu igru sa loptom koju neki smatraju pretečom nogometa u svom predavanju na temu „Maya Ballgame“. Ispred Centra za historijska istraživanja predavanja i radionicu moderirati će prof. dr. Amir Duranović (Odsjek za historiju, Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet).

Najava predavanja i stručna radionica o prošlosti Maya u Centru za historijska istraživanja (CeHiS)
Najava predavanja i stručna radionica o prošlosti Maya u Centru za historijska istraživanja (CeHiS)