Ekonomski fakultet UNSA partner u REPper projektu

Ekonomski fakultet UNSA partner u REPper projektu

U aprilu 2024. godine je započela realizacija REPper projekat, sufinansiranog od strane “EU Cooperation Programme Interreg Euro-Med”, a u čijoj implementaciji učestvuje 10 partneta iz osam evropskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Slovenija i Španija). Ekonomski fakultet Univerzietta u Sarajevu je partner projekta iz Bosne i Hercegovine, a vodeći partner je Grad Bolonja iz Italije.

Samo 8,6% od 100 milijardi tona resursa godišnje korištenih u svijetu je obnovljivo, prema izvještaju Circle Economy Gap Report 22. Zbog toga je poticanje kulture obnove neophodno postaviti kao prioritet. Najveći izazovi su visoki troškovi usluga obnove, nedostatak znanja i informacija o trajnosti i mogućnostima obnove, te nedostatak povjerenja potrošača. Ovi problemi pokazuju da je potrebna sveobuhvatna promjena mentaliteta: potražnja za novim proizvodima mora opadati, a obnova više ne smije biti smatrana samo hipotetskim događajem, već prirodnim izborom.

REPper projekat ima za cilj da podrži mala i srednja preduzeća u kontekstu održive ekonomije, da unaprijedi vještine bitne za održivu ekonomiju i nastavi tranziciju ka održivijim potrošačkim izborima, prevazilaženjem postojećih izazova vezanih za održivost na transnacionalnom nivou, kroz 3 područja delovanja:

  • ​Uspostavljanje REPper MREŽE HUB-ova – jedinstvene kontakt tačke, fizičke i/ili digitalne u svakoj partnerskoj zemlji – s ciljem dizajniranja i testiranja transnacionalne mreže usluga.
  • Stvaranje REPper TVORNICE za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, te pružanje obuke na nivou EU za smanjenje neravnoteže između mediteranskih regija.
  • Izgradnja nove kulture obnove kroz podsticaj koji može pokrenuti pozitivne promjene i nove navike.

REPper okuplja visoko kvalifikovane i raznolike partnere, kao što su predstavnici lokalnih i regionalnih vlada, organizacija potrošača, univerziteta, te organizacija za inovacije i saradnju, koji će moći da iskoriste prethodne rezultate te ih pojačaju novim akcijama za javne i privatne organizacije: mala i srednja preduzeća, vlade, sektorske agencije, organizacije za podršku poslovanju, škole, te građane.

Preispitivanje tradicionalnih poslovnih modela i stavljanje u fokus značaj ljudskog faktora u potrazi za inovacijama i konkurentnošću, potrebnije je nego ikad. REPper će se zalagati za akcije obnove u cijeloj regiji Mediterana.

Univerzitet u Sarajevu - Ekonomski fakultet