Arhitektonski fakultet UNSA | Internacionalna radionica KULiSA

Arhitektonski fakultet UNSA | Internacionalna radionica KULiSA

Radionica KULiSa se održava na tri različita predmeta u sklopu naučnoistraživačkog projekta KULiSA: Prostorni koncepti u arhitekturi i umjetnosti, Projektovanje minimuma i Arhitektura zajedništva. Projektom se predlaže testiranje scenarija urbane regeneracije kroz participativni proces efemernog uređenja javnog prostora.

Arhitektonska radionica uključuje studente na tri različita projekta na odabranom lokalitetu “Kulturnog distrikta Sarajevo” i stambenog naselja Grbavica1. Projekat KULiSA će se fokusirati na razvoj kulturnog i prostornog identiteta grada, kreiranjem prototipa kulturnog distrikta na prostoru između Historijskog muzeja, budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Projekat (Re)konstrukcija zajedništva ispituje potrebe građana i participaciju stanara u arhitekturi postojećih naselja i javnih gradskih površina. Projekat (efemerna)kultura se prema zahtjevu stanara, uz suradnju različitih kolektiva i ponovnu upotrebu materijala i građevinskog otpada kreiraju javni prostori (kulture) unutar stambenih naselja i postojećih zajednica.

U sklopu međunarodne radionice KuliSa3 ,koja će se održati 27. i 28.05.2024. u sali Burence, studenti i nastavnici Arhitektnonskog fakulteta će imati priliku družiti se i promišljati projekte sa gostujućim predavačima iz Zagreba i Splita. Dobrodošli Lea Pelivan, Toma Plejić i Iva Letilović!

Radujemo se zajedničkom radu.

Internacionalna radionica KuliSa