Prof. dr. Larisa Kasumagić-Kafedžić dobitnica nagrade "International Nonviolence Trainer’s Award"

Prof. dr. Larisa Kasumagić-Kafedžić

Centar za nenasilje i mirovne studije Univerziteta Rhode Island (SAD) dodijelio je 1. aprila 2023. godine International Nonviolence Trainer’s Award dr. Larisi Kasumagić-Kafedžić, vanrednoj profesorici Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta,. Nagrada je uručena u znak priznanja za njen izniman doprinos podučavanju i promicanju interkulturalnog obrazovanja, nenasilja i mira u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou, sa hrabrošću i odlučnošću da različiti ljudi i kulture uče i napreduju zajedno.

Dr. Kasumagić-Kafedžić je vanredna profesorica na na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnivačica je i predsjednica Centra za mirovno obrazovanje (Peace Education Hub) Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je dobitnik Mirovne nagrade "Goran Bubalo" u kategoriji “obrazovne institucije” za 2021. godinu, a koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira. Prof. dr. Larisa Kasumagić-Kafedžić trenutno gostuje na Odsjeku za globalni razvoj na Univerzitetu Cornell (SAD) kao Fulbrightov stipendista.

Dr. Kasumagić-Kafedžić je u saradnji sa dr. Sarom Clarke-Habibi napisala novu knjigu “Peace Pedagogies in Bosnia and Herzegovina: Theory and Practice in Formal Education”, a koju je izdao Springer u 2023. godini.