Otvoren Centar za održivu energetsku tranziciju Ekonomskog fakulteta UNSA u okviru projekta EU4energy

Otvoren Centar za održivu energetsku tranziciju Ekonomskog fakulteta UNSA u okviru projekta EU4energy

U ponedjeljak, 23. septembra 2024. godine, svečano je otvoren Centar za održivu energetsku tranziciju Univerziteta u Sarajevu - Ekonomskog fakulteta, kao ključna inicijativa u okviru Sarajevske sedmice energije i klime – SECW 2024. Događaj je održan u Hotelu Hills na Ilidži, a okupio je stručnjake i predstavnike relevantnih institucija iz oblasti održivog razvoja i energetske efikasnosti.

Svečano otvaranje Centra obilježeno je uvodnim obraćanjima istaknutih predstavnika organizatora, koji su dali ključni doprinos realizaciji ovog projekta. Nikos Tsakalidis, vođa tima EU4Energy projekta, prof. dr. Meliha Bašić, dekanica Univerziteta u Sarajevu – Ekonomskog fakulteta, te prof. dr. Haris Lulić, dekan Univerziteta u Sarajevu – Mašinskog fakulteta, istakli su važnost ovog Centra za jačanje energetske tranzicije na regionalnom nivou.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku upoznati se sa dosadašnjim uspjesima EU4Energy projekta, a sam Nikos Tsakalidis predstavio je ključne ciljeve i aktivnosti koje ovaj projekt donosi: „Projekat djeluje u četiri oblasti: usklađivanje sa zakonodavstvom EU u oblasti energije i klime, implementacija i praćenje EU zakonodavstva o energiji i klimi, izgradnja institucionalnih kapaciteta za tranziciju energetskog sektora, te podizanje svijesti i vidljivosti. Ključni rezultati projekta uključuju podršku u finalizaciji NECP-a, pripremi novog Zakona o regulatoru za električnu energiju i prirodni gas, prijenos i tržište električne energije u BiH, izradi pravilnika o OIE i EE za entitete u BiH, provođenju studija o analizi utjecaja ETS/CBAM-a, razmjeni energije u BiH i korištenju električnih baterija“ istakao je gospodin Tsakalidis tokom prezentacije.

Posebna pažnja posvećena je konceptu Centra za održivu energetsku tranziciju, kojeg je predstavio Zoran Bogunović, stručnjak za uključivanje javnosti i komunikacije iz EU4Energy tima, koji je top prilikom poručio: „Centar za održivu energetsku tranziciju u BiH je neophodan jer proces energetske tranzicije u BiH, posebno proces održive i pravedne energetske tranzicije, mora biti podržan specifičnim znanjima interdisciplinarnog karaktera uz saradnju svih relevantnih aktera. U tome Centar može pružiti svoju podršku. Može okupiti stručnjake koji mogu pokriti različite aspekte energetske tranzicije, koja je istovremeno tehnička, ekonomska, socijalna i politička kategorija, te, pored naučno-istraživačkog rada i naučne saradnje, može pružiti podršku realnom sektoru i raditi na razvoju, usmjeravanju i implementaciji različitih projekata koji mogu biti korisni za razvoj poslovanja“.

Na kraju, prof. dr. Amila Pilav-Velić, prodekanica za naučno-istraživački rad i projekte EFSA, predstavila je planirane aktivnosti Centra koje će doprinijeti daljem razvoju energetske tranzicije u regionu: „Otvaranje Centra za održivu energetsku tranziciju predstavlja važan korak za jačanje kapaciteta naše zemlje u rješavanju globalnih izazova u oblasti energetike i održivog razvoja. Kroz saradnju s ključnim partnerima i projekte poput EU4Energy, stvorili smo platformu koja će omogućiti povezivanje akademske zajednice, industrije i lokalne zajednice u zajedničkoj misiji postizanja energetski održive budućnosti. Naš cilj je ne samo doprinos naučno-istraživačkom radu, već i pružanje konkretnih rješenja koja će biti od koristi kako za akademsku zajednicu, tako i za privredu u cjelini.“ istakla je prof. dr. Pilav-Velić u zaključnom obraćanju.

Otvaranje Centra predstavlja ključan iskorak u podizanju svijesti o važnosti održivog korištenja energije, te ističe neophodnost saradnje između akademskih institucija, međunarodnih projekata i lokalne zajednice. Ova inicijativa će odigrati presudnu ulogu u promovisanju energetski održive budućnosti, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionalnom kontekstu.