Održano uvodno predavanje na Programu cjeloživotnog učenja “Sigurnost informacija”

Održano uvodno predavanje na Programu cjeloživotnog učenja “Sigurnost informacija”

Na Univerzitetu u Sarajevu, u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije "prof. dr. Zdravko Grebo", 7. septembra 2024. godine, održano je uvodno predavanje na Programu cjeloživotnog učenja "Sigurnost informacija". Ovaj program zajednički organizuju Univerzitet u Sarajevu, Centar za interdisciplinarne studije – "prof. dr. Zdravko Grebo" i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP BiH), u saradnji sa Agencijom za državnu službu Bosne i Hercegovine, Agencijom za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine i Agencijom za državnu upravu Republike Srpske. Program okuplja 27 polaznika i polaznica.

Na uvodnom predavanju istaknuta je važnost interdisciplinarnog pristupa sigurnosti informacija u savremenom dobu, uz fokus na tehničke, društvene, ekonomske i pravne aspekte zaštite informacija. Program je posebno prilagođen uposlenicima IKT sektora iz državnih institucija, a njegovo trajanje je predviđeno na devet mjeseci, uz kombinaciju predavanja u učionici i online učenja. Voditelj programa, prof. dr. Saša Mrdović, naglasio je da će polaznici programa steći znanja i vještine potrebne za obavljanje ključnih tehničkih i organizacionih zadataka u oblasti sigurnosti informacija, usklađenih sa međunarodnim standardima.

Program cjeloživotnog učenja “Sigurnost informacija” predstavlja značajan iskorak u obrazovanju stručnjaka u oblasti IKT-a, nudeći alate za efikasno suočavanje sa izazovima modernog sigurnosnog okruženja.