Međunarodno finale Ekonomske olimpijade 2024: Inspiracija, uspjeh i globalno povezivanje u drevnoj Olimpiji

Međunarodno finale Ekonomske olimpijade 2024: Inspiracija, uspjeh i globalno povezivanje u drevnoj Olimpiji

Finale Međunarodne ekonomske olimpijade 2024. održano je u veličanstvenom okruženju Međunarodne olimpijske akademije (IOA) u drevnoj Olimpiji, Grčka, i okupilo je 85 najboljih mladih ekonomista iz 18 zemalja. Takmičenje je trajalo od 1. do 4. septembra, a izvanredni finalisti koji su nakon nekoliko krugova takmičenja u nacionalnim rundama ušli u prvih 5 (pet), od preko 97.000 učenika širom svijeta, predstavljaju buduće lidere na polju ekonomije. Ekonomska olimpijada, koju organizuje Češki institut za ekonomsko obrazovanje (INEV), nastavlja služiti kao platforma za promociju ekonomske pismenosti među srednjoškolcima na globalnom nivou.

Ove godine, finale je održano na impresivnom kampusu IOA, gdje su učenici imali priliku ne samo da učestvuju u takmičenju već i da posjete Arheološko nalazište drevne Olimpije. Posjeta stadionu gdje su se održavale prve Olimpijske igre bila je nezaboravno iskustvo za mnoge takmičare, pružajući inspiraciju kroz spoj historije, obrazovanja i takmičenja.

Tokom događaja, predstavljen je novi logo Ekonomske olimpijade, inspirisan idejom da “svijet bi bio bolje mjesto ako bi svi razumjeli ponudu i potražnju.” Ovaj simbol naglašava posvećenost Olimpijade globalnoj promociji ekonomske pismenosti.

Takmičenje i inspirativna govornički događanja

Događaj je započeo obraćanjem dr. Christosa Dimasa, zamjenika ministra ekonomije i finansija Grčke, koji je govorio o grčkoj finansijskoj krizi i oporavku zemlje. Njegov govor je naglasio kako ispravne ekonomske politike mogu transformisati nacionalne ekonomije i osigurati bolju budućnost za građane.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju s iskusnim stručnjacima kroz sesije “Upoznaj mentora,” koje su vodili dr. Miranda Xafa, bivša članica Upravnog odbora MMF-a, i George Karageorgos, šef Predstavništva Freedom Finance Europe Ltd u Grčkoj. Ključno predavanje održao je grčki ministar ekonomije i finansija, Kostis Hatzidakis, koji je istakao značaj ekonomske pismenosti u zaštiti od populizma i jačanju društvene svijesti.

Takmičenje: rigorozna pitanja i izvanredni uspjesi

Takmičenje je bilo podijeljeno u tri dijela. U prvom dijelu (Dio A), učenici su rješavali devet pitanja otvorenog tipa iz ekonomije i finansija. Drugi dio (Dio B) je obuhvatao 45 pitanja s višestrukim izborom odgovora. Deset najboljih takmičara, na osnovu bodova iz prva dva dijela, plasiralo se u finalni dio (Dio C), gdje su imali usmeni ispit pred panelom uglednih ekonomista.

Pobjednici Ekonomske olimpijade 2024.

Prvo mjesto na ovogodišnjoj Ekonomskoj olimpijadi osvojio je Szymon Jackowski iz Poljske, koji je dobio nagradu od 1.500 eura. Drugo mjesto pripalo je Lukášu Taberyju iz Češke Republike, dok je treće mjesto zauzeo Chris Loukas iz Grčke. Poljska je također proglašena najboljom delegacijom godine, dok su Grčka i Češka Republika zauzele drugo i treće mjesto.

Predstavnici Bosne i Hercegovine

Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjoj Ekonomskoj olimpijadi predstavljali su Emina Hodžić, Emir Čavalić, Faris Ćerim, Aiša Turulja i Šefija Tabaković. Najbolje plasirana takmičarka iz BiH bila je Emina Hodžić, koja je osvojila izvanredno 13. mjesto, čime je ponosno predstavila svoju zemlju u takmičenju s najboljim mladim ekonomistima svijeta.

Veliku zahvalnost dugujemo građanima Kantona Sarajevo, čija je podrška, preko Ureda Premijera Kantona Sarajevo, omogućila prisustvo naših takmičara na ovom međunarodnom događaju. Također, zahvaljujemo se Mikrokreditnoj fondaciji Lider, Raiffeisen banci BiH i Mikrokreditnoj fondaciji Sunrise, koji su omogućili održavanje nacionalnog takmičenja. Veliko hvala i našim medijskim pokroviteljima, Poslovnim novinama i Radio M grupaciji, koji su pomogli da se vijesti o ovom događaju prošire širom zemlje.

Međunarodno finale Ekonomske olimpijade 2024. nije bilo samo prilika za intelektualno nadmetanje, već i za lični razvoj i stvaranje međunarodnih prijateljstava. Takmičari su imali priliku da uče jedni od drugih i od priznatih stručnjaka, dok su uživali u jedinstvenoj atmosferi drevne Olimpije. Ovaj događaj je dokazao da ekonomska pismenost ima moć da inspiriše mlade ljude i poveže ih širom svijeta, stvarajući temelje za bolju budućnost.

Fotografije s događaja možete pogledati ovdje.

Izvor: Univerzitet u Sarajevu - Ekonomski fakultet