Prof. dr. sc. Irma Deljkić i doc. dr. sc. Adnan Fazlić objavili poglavlje u novoj knjizi Routledge izdavača

Prof. dr sc. Irma Deljkić i doc. dr sc. Adnan Fazlić objavili poglavlje u novoj knjizi Routledge izdavača

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da su prof. dr sc. Irma Deljkić i doc. dr sc. Adnan Fazlić objavili poglavlje pod naslovom “Police interrogation of suspects in Bosnia and Herzegovina” u knjizi “Routledge International Handbook of Investigative Interviewing” eminentnog izdavača Routledge, London.

Ovo poglavlje je značajno jer unapređuje razumijevanje policijskog ispitivanja osumnjičenih u Bosni i Hercegovini kroz razmatranje krivičnoprocesnog i kriminalističkog aspekta. S obzirom na ograničene spoznaje o taktikama i tehnikama ispitivanja koje koriste službe za provođenje zakona u praksi, poglavlje pruža pregled dostupnih podataka istraživanja i posebnih izvještaja o trendovima i policijskim tehnikama koje se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Posebno je važno naglasiti da je poglavlje objavljeno u knjizi koja omogućava uvid u policijske prakse saslušanja i ispitivanja iz više od 40 zemalja i ističe savremena kretanja u ovoj oblasti koja nisu obuhvaćena dosadašnjom naučnom literaturom. “Routledge International Handbook of Investigative Interviewing and Interrogation” prezentira različite primjere praksi i razmatra ih u svjetlu UN-ovih "Méndezovih načela" čiji je cilj suzbijanje zlostavljanja osumnjičenih tijekom policijskog ispitivanja i prikupljanje vjerodostojnih informacija.

Urednici knjige su: prof. dr sc. Dave Walsh (DeMontfort University, Leicester, UK), prof. dr sc. Ray Bull (University of Derby/University of Leicester, UK) i prof. dr sc. Igor Areh (Fakultet za varnostne vede, Univerzitet u Mariboru, Slovenija).