Klimatske promjene prijete ponoru ugljika u europskim šumama, ali potpomognuta migracija nudi nadu

Klimatske promjene prijete ponoru ugljika u europskim šumama, ali potpomognuta migracija nudi nadu

BEČ, AUSTRIJA - [25/07/2024] - Nova studija objavljena danas u časopisu Nature Climate Change otkriva da samo sadnja više drveća u Europi neće biti dovoljna za učinkovitu borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje zemaljskog vezivanja ugljika na kontinentu. Istraživači iz Austrijskog istraživačkog centra za šume (BFW) i međunarodni suradnici naglašavaju ključnu ulogu "potpomognute migracije" – strategije odabira vrsta drveća i izvora sjemena koji su najbolje prilagođeni budućim klimatskim uvjetima.

Studija, najveća te vrste ikada provedena, analizirala je podatke iz 587raznih ispitivanja provenijencija šumskog drveća diljem Europe, obuhvaćajući 2964 različita izvora sjemena za sedam glavnih vrsta drveća. Pokusi provenijencije su dugoročni terenski pokusi koji procjenjuju učinak stabala koja potječu iz različitih zemljopisnih regija. Podaci iz takvih eksperimenata, koje su tijekom nekoliko desetljeća prikupljale generacije istraživača, pružaju vrijedne informacije o lokalnoj prilagodbi, rastu i preživljavanju populacija drveća.

Za ovu studiju ove su informacije integrirane u napredne modele za projektiranje kako će se kapacitet vezivanja ugljika sedam glavnih europskih vrsta drveća promijeniti tijekom sljedećih 60 godina pod različitim scenarijima klimatskih promjena.

Rezultati su bili jasni: klimatske promjene značajno će promijeniti prikladnost različitih europskih regija za različite vrste drveća. Iako to zahtijeva prelazak s pretežno crnogoričnih na otpornije lišćarske vrste, studija naglašava da jednostavno mijenjanje vrsta nije dovoljno.

"Naši modeli pokazuju da bi se, ako se lokalni izvori sjemena nastave koristiti u pošumljavanju i obnovi šuma, godišnje vezivanje ugljika u europskim šumama moglo značajno smanjiti do kraja stoljeća, čak i ako prijeđemo na vrste koje su otpornije na klimu", objašnjava Debojyoti Chakraborty, glavni autor studije i istraživač na BFW. "To bi drastično umanjilo ulogu europskih šuma u ublažavanju klimatskih promjena."

Rješenje je, prema studiji, u pažljivom odabiru izvora sjemena koji su prilagođeni klimatskim uvjetima predviđenim za mjesto sadnje, čak i ako ti izvori potječu iz geografski udaljenih regija. Ova strategija, poznata kao "potpomognuta migracija", koristi genetsku raznolikost unutar vrsta drveća kako bi osigurala da šume budućnosti mogu napredovati i nastaviti učinkovito izdvajati ugljik.

"Naša otkrića pokazuju izvanredan potencijal potpomognute migracije za održavanje ili čak povećanje kapaciteta vezivanja ugljika u europskim šumama u uvjetima klimatskih promjena", kaže Silvio Schueler, voditelj projekta i suautor autor studije s BFW-a. "Strateškim odabirom izvora sjemena koji su prilagođeni budućim klimatskim uvjetima, možemo osigurati da napori pošumljavanja učinkovito doprinesu ublažavanju klimatskih promjena."

Nalazi studije imaju duboke implikacije na gospodarenje šumama i politike njihovog očuvanja diljem Europe.

"Ovo istraživanje pruža ključne znanstvene dokaze koji podržavaju integraciju potpomognute migracije u nacionalne i transnacionalne strategije upravljanja šumama", naglašava Schueler. "Kako bismo osigurali budućnost naših šuma i njihovu ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i pružanju održivih proizvoda od drva, moramo hitno primijeniti ovo znanje."

Studiju su podržali INTERREG Central Europe Cooperation SUSTREE (Očuvanje i održivo korištenje raznolikosti šumskog drveća u klimatskim promjenama) i Horizont 2020 Projekt SUPERB (Sustavna rješenja za povećanje hitne obnove ekosustava za bioraznolikost i usluge ekosustava vezane uz šume), a ovo posljednje koordinira Europski šumarski institut. SUPERB ima za cilj razviti veze između praktičnog i znanstvenog znanja u obnovi šuma i obnoviti tisuća hektara šumskog krajolika diljem Europe.

Sve u svemu, studija potvrđuje potrebu za daljnjom međunarodnom suradnjom u istraživanju i razvoju kako bi se poboljšale potpomognute migracijske strategije i riješile potencijalne ekološke i socio-ekonomske implikacije. To će osigurati da šume budućnosti budu otporne, raznolike i sposobne da se nose s izazovima klimatskih promjena.

IZAŠLO IZ TISKA 25.07.2024.

 

The full title can be found here:  https://www.nature.com/articles/s41558-024-02080-5

About the Austrian Research Centre for Forests BFW: https://www.bfw.gv.at/

About the Superb project: https://forest-restoration.eu/