Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića svečano dodijelio certifikate studentima Fakulteta političkih nauka UNSA o uspješno obavljenoj studentskoj praksi

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića svečano dodijelio certifikate studentima Fakulteta političkih nauka UNSA o uspješno obavljenoj studentskoj praksi

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića svečano je dodijelio certifikate za 7 studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji su uspješno apsolvirali studentsku praksu u periodu od 15. februara do 15. juna 2024. u četiri ciklusa u trajanju od četiri sedmice. Studenti su na praksi provodili 20 sati sedmično, odnosno 80 sati mjesečno, što odgovara vrijednosti 3 ECTS kredita, koji će biti upisani studentima u dodatku diplomi.

Studentska praksa organizirala se uz koordinaciju voditelja i mentora Bošnjačkog instituta s ciljem praktične primjene stečenih teorijskih znanja i usvajanja novih vještina koje se primjenjuju u kulturnim i naučnim baštinskim institucijama.

Studentsku praksu obavljali su studenti 3. godine I ciklusa studija i 2. godine II ciklusa studija sa Odsjeka za politologiju – usmjerenja Upravljanje državom i Međunarodni odnosi i diplomatija, Odsjeka za sociologiju te Odsjeka sigurnosne i mirovne studije i to slijedeći studenti: Emina Aličković, Ajnur Kaniža, Ilma Kazaferović, Adelina Ćatić, Lamija Veladžić, Meliha Mujan i Emina Murtić.

Na svečanoj dodjeli u ime Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prisustvovali su prodekan za nastavu, prof. dr. Elvis Fejzić, šefica Odsjeka za politologiju, prof. dr. Ehlimana Spahić i šefica Odsjeka za sociologiju, prof. dr. Sarina Bakić. Studentima su u ime Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića dodjelili certifikate i prigodne poklone predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta g. Fehim Škaljić, mentorica Narcisa Puljek – Bubrić te bibliotekari Sanin Hatibović i Maja Sijerčić.

Studentska praksa je zajednički projekt Fakulteta političkih nauka i Bošnjačkog instituta, a njena realizacija počela je nakon uspostavljanja saradnje i potpisivanja Memorandum o razumijevanju, stručnoj saradnji i uzajamnoj podršci u radu i istraživanjima iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Ovim su obje institucije ozvaničile početak budućih zajedničkih aktivnosti kojima se  promovira i afirmira značaj bosanskohercegovačke naučne i kulturne baštine te općenito doprinosi istraživanjima u oblasti društveno-humanističkih nauka u Bosni i Hercegovini.

Organiziranjem studentske prakse omogućeno je studentima Fakulteta političkih nauka da se upoznaju sa kulturnim i naučnim projektima Bošnjačkog instituta, pruže svoj doprinos u njihovom razvoju i direktno se uključe u svakodnevni rad ove institucije.

Nova generacija studenta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu nastavit će s drugim ciklusom studentske prakse u Bošnjačkom institutu od oktobra tekuće godine.