Objavljena knjiga “Mi i izbjeglice. Politika, sigurnost, filozofija” prof. Pavla Mijovića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta UNSA

Objavljena knjiga “Mi i izbjeglice. Politika, sigurnost, filozofija” prof. Pavla Mijovića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta UNSA

U izdanju izdavačke kuće University Press iz tiska je izašla nova knjiga izv. prof. Pavla Mijovića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu naslova "Mi i izbjeglice. Politika, sigurnost, filozofija". Kroz tri međusobno povezana poglavlja autor, kroz interdisciplinarnu prizmu, analizira kompleksni fenomen izbjeglica. Prvo poglavlje naslovljeno "Migracije kroz povijest. Uzroci, posljedice i upravljanje migracijama" pretendira pružiti određene povijesne uvide na temu izbjeglica, fokusirajući se kako na brojne kontekstualne momente tako i na suodnos razvoja društvenih i institucionalnih dinamika koji je regulirao migracijske tokove kroz povijest. Drugo poglavlje naslovljeno "Granice i neregularne migracije. Nejednakost i posljedice" analizira proturječnosti suvremenih društvenih dinamika koje, s jedne strane, potiču globalnu povezanost i međuovisnost dok istovremeno mobilnost određenih skupina pojedinaca sekuritizira, predstavljajući je kao prijetnju. U zadnjem poglavlju "Filozofija izbjeglica" autor promatra navedeni fenomen iz perspektive filozofije (Arendt, Agamben), kritičke teorije te unutar šireg konteksta ljudskih prava i ljudske sigurnosti. Analizirane su sekuritizirajuće prakse koje su se manifestirale u suvremenom trenutku, poput izgradnje zidova i postavljanja bodljikave žice kako bi se regulirali migracijski tokovi, ukazujući na njihovu nehumanost.

Iz recenzije akademika dr. Mile Babića

"Pavle Mijović razvija i aktualizira misli kritičke teorije društva, koja ističe da su sigurnost i emancipacija dvije strane iste medalje, što znači da je moguće uskladiti emancipatorski realizam i ljudsku sigurnost. U Zaključku autor sintetizira glavne misli svoje izvrsne knjige, koja zagovara empatiju i solidarnost s izbjeglicama i migrantima te ističe da danas migranti dobivaju atribut neregularni, što utječe na percepciju migracija. Tako se termin izbjeglica u potpunosti napušta. Na kraju citiram Mijovića: 'Sudbine tih ljudi, koji skončavaju u međuprostorima, morskim ili kopnenim, nijemi je svjedok strukturalnih grijehova svijeta u kojemu živimo, koji se pokazuje nedovoljno moćan da zaštiti živote koje nitko ne štiti. Istovremeno, prilika je to za razvoj humanijih i efikasnijih modela zaštite najugroženijih kategorija u društvu, a migrantske populacije potpadaju pod iste'."

Iz recenzije akademika Mirka Pejanovića

"Rukopis pod naslovom 'Mi i izbjeglice. Politika, sigurnost, filozofija' predstavlja vrijednu studiju za djelatnike koji se bave fenomenom izbjeglica i migracija i ljudskih prava, rukopis će biti interesantan i za širu čitalačku publiku. Ovo u toliko više što autor u elaboraciji fenomena izbjeglica izvodi istorijsku genezu od Prvog svjetskog rata do savremenog doba. Uz to veoma je značajno da se u promišljanju teorijskih postavki autor referira na veći broj autora koji imaju svoje mjesto u svjetskoj literaturi. Spomenimo samo neke: Siniša Tatalović, Bari Buzan, Hannah Arendt i dr. Iz cjeline rukopisa je vidljivo da razvijene zemlje Zapadne Evrope nemaju izgrađen jedinstven model migracije i model univerzalne zaštite ljudskih prava. I dalje je u društvenoj praksi vidljiva suprotnost između nerazvijenih zemalja i zemalja razvijene Zapadne Evrope."