U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe

U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe

U sklopu istraživanja „Testiranje primjene geotermalnog zagrijavanja u plastenicima“ (TREG), koje finansira Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini (CACH) u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (PPF), poljoprivrednom zadrugom Vip Drina iz Ustikoline te poljoprivrednom zadrugom iz Konjica, ove sedmice je izvršen tehnički prijem i puštene su u rad tri geotermalne pumpe.

Ovo istraživanje je dio CACH-ovog projekta „Stvaranje radnih mjesta i prihoda u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini“ (IGAS), a koji se realizira u periodu od 2016. do 2021. godine.

U okviru istraživačkog projekta TREG, koji će trajati duže od dvije godine, bit će obavljena sveobuhvatna analiza utjecaja zagrijavanja zaštićenog prostora geotermalnom energijom na određene osobine povrtlarskih (paradajz, salata i luk) i voćarskih kultura (jagoda), kao i analiza ekonomske opravdanosti korištenja geotermalnih pumpi u plasteničkoj proizvodnji. Istraživanja će biti provedena u različitim agroekološkim uvjetima (Konjic – Borci, Ustikolina i Sarajevo – Butmir), te u različitim proizvodnim uvjetima unutar plastenika.

Osnovni cilj projekta TREG je odrediti najpovoljnije termine sadnje i adekvatan način proizvodnje odabranih poljoprivrednih kultura u uvjetima zagrijavanja, kao i testirati ekonomsku opravdanost ovakvog načina proizvodnje na prostoru BiH.

U martu ove godine počelo se sa postavljanjem instalacije za geotermalno zagrijavanje, a nakon toga i postavljanje plastenika. Na svaku lokaciju istraživanja postavljena su po dva plastenika površine 100 m2.

U toku ove sedmice upriličeno je testiranje, a zatim i puštanje u rad geotermalnih pumpi na sve tri lokacije istraživanja. Ovim pumpama bit će moguće zagrijavati tlo i zrak unutar plastenika. Pored toga, do sada je u sklopu projekta napisan detaljan priručnik za provođenje svih aktivnosti u toku istraživanja i kreirana jedinstvena forma za digitalni unos mjernih parametara. Ovaj „digitalni dnevnik proizvodnje“ partnerima u projektu omogućava da direktno na terenu preko android aplikacije (KoBoCollect) unose izmjerene proizvodne i ekonomske parametre koji se automatski šalju i snimaju u cloud bazu podataka, a odakle su dostupni u bilo kojem momentu i na bilo kojoj lokaciji.
Naredni koraci idu u pravcu provođenja analiza tla, predsjetvene pripreme, postavljanja mjernih uređaja i senzora. U plastenicima i u njihovoj neposrednoj blizini bit će postavljeni senzori za praćenje temperature zraka, vlažnosti zraka, vlažnosti lista, temperature tla, vlažnosti tla, sunčeve radijacije, a bit će praćen i utrošak električne energije i vode korištene za navodnjavanje.
Uskoro se kreće i sa sadnjom prve testne kulture, jagode sorte Clery i Capri.

Zbog multidisciplinarnosti samog istraživanja u njegovu realizaciju uključen je veliki broj istraživača, osoblja kao i studenata dodiplomskog i master-studija Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

#caritasswitzerlandinBiH
#caritasšvicarskeubih
#univerzitetusarajevu
#UNSA
#universityofsarajevo
#poljoprivrednoprehrambenifakultet
#ppf
#facultyofagricultureandfoodsciences

Izvor: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet
 

U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe
U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe
U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe
U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe
U okviru istraživačkog projekta TREG u kojem učestvuje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet puštene u rad tri geotermalne pumpe