Potpisan Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa

Potpisan Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa

Nakon završetka procesa ratifikacije, Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara 2024. Privredna društva, javne uprave i druge kvalifikovane organizacije u Bosni i Hercegovini moći će se prijaviti na otvorene pozive programa Digitalna Evropa.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine moći će učestvovati u projektima koji implementiraju digitalne tehnologije širom EU u specifičnim oblastima kao što su umjetna inteligencija i napredne digitalne vještine. Također će moći uspostaviti veze za digitalne inovacije u Bosni i Hercegovini.

Pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa će dati značajan doprinos zajedničkim ciljevima, vrijednostima i jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u domenu digitalnih tehnologija.

Ciljevi i specifične tematske oblasti koje su trenutno kvalifikovane za finansiranje su detaljno opisane u programima rada. Sve informacije o programu dostupne su na ovom linku: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/digital-programme