Međunarodna IUFRO konferencija: "Fir and pine management in the changeable environment: risks and opportunities"

Šumarski fakultet
Datum događaja
19
Sep

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu je organizator zajedničke Međunarodne IUFRO (Međunarodna unija naučnoistraživačkih institucija iz oblasti šumarstva) konferencije IUFRO jedinica: 1.01.09 Ecology and Silviculture of Fir and 1.01.10 Ecology and Silviculture of Pine.

Međunarodna IUFRO konferencija: "Fir and pine management in the changeable environment: risks and opportunities" će se održati u Sarajevu u periodu 19-22. 09. 2022. godine u hotelu Hollywood.

U više od 60 prijavljenih naučnih radova i postera bit će predstavljeni različiti problemi iz oblasti šumarstva sa naglaskom na gospodarenje jelom i borom u promjenjivom okruženju, što u današnje vrijeme predstavlja izazov i potrebno je uzeti u obzir potencijalne rizike i mogućnosti za unapređenje praksi gospodarenja. Klimatske promjene mogu utjecati i značajno utječu na dinamiku jelovih i borovih šuma (obnavljanje, rast i smrtnost) i zahtijevaju prilagodljive strategije gospodarenja ovim vrstama kako na globalnom nivou tako i u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je ova međunarodna konferencija prilika za razmjenu znanja i iskustava iz upravljanja različitim vrstama jele i bora diljem svijeta. Poželjno je sudjelovanje stručnjaka iz prakse i naučnika iz različitih zemalja i raznih disciplina.

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu kao vodeća naučnoistraživačka institucija iz oblasti šumarstva u Bosni i Hercegovini organizacijom ove međunarodne konferencije pokušava skrenuti pažnju domaće javnosti na važnost šumskih resursa kao javnog dobra i šumarstva kao izuzetno važne grane nacionalne ekonomije.

Više detalja o ovoj međunarodnoj konferenciji možete pronaći na web stranici Šumarskog fakulteta UNSA: https://www.sfsa.unsa.ba/web/iufro-abiespinus-2022/.