Objavljen udžbenik “Mehanika kroz primjere i zadatke” u izdanju Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA

Objavljen udžbenik “Mehanika kroz primjere i zadatke” u izdanju Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA

Nedavno je u izdanju Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta objavljen udžbenik „Mehanika kroz primjere i zadatke“, autora prof. dr. Elvedina Hasovića i prof. dr. Dijane Dujak.

Elektronska verzija udžbenika se može preuzeti sa sljedećeg linka: https://pmf.unsa.ba/…/Mehanika_kroz_primjere_i_zadatke.pdf

Iako je udžbenik primarno namijenjen studentima prirodnih i tehničkih nauka, sigurni smo da će također biti od izvanredne koristi srednjoškolskim profesorima fizike i njihovim učenicima koji se pripremaju za takmičenja iz fizike.

U odnosu na druge slične udžbenike sa prostora bivše Jugoslavije, „Mehanika kroz primjere i zadatke“ se ističe bogatim konceptualnim raspravama, te eksplicitnim prikazom i konzistentnom primjenom strategija rješavanja zadataka u različitim podoblastima mehanike.

Svako poglavlje započinje teorijskim uvodom, nakon kojeg slijede detaljno riješeni računski primjeri, a zatim i računski zadaci za samostalnu vježbu.

U teorijskim uvodima se koncizno prikazuje minimalna teorijska osnova potrebna za kasnije rješavanje zadataka.

Računski primjeri su pažljivo odabrani. Preklapanja između primjera su minimalna i oni se odlično konceptualno nadovezuju jedni na druge. Na taj način se pomoću relativno malog broja primjera pokriva jako širok spektar problemskih situacija iz oblasti mehanike. Rješenja primjera su u skladu sa tekućim metodičkim trendovima: popraćena su vizualizacijama, konceptualnom raspravom, sistematičnim matematičkim procedurama, a nerijetko i kritičkim komentarima o smislenosti rješenja. Naročito vrijedi istaknuti konzistentnu primjenu strategija za rješavanje određenog tipa problema i konceptualnu raspravu o primjenjivosti određenih idealizacija/aproksimacija u različitim kontekstima.

Zadaci za samostalnu vježbu su odabrani tako da proširuju i/ili produbljuju znanja stečena na osnovu riješenih primjera.

Radujemo se što će buduće generacije studenata i takmičara iz fizike imati priliku da korištenjem „Mehanike kroz primjere i zadatke“ na jedan sistematičniji način otkrivaju magični svijet rješavanja problema iz fizike!