Međunarodno takmičenje za studente u okviru DisInfo Academy projekta

Međunarodno takmičenje za studente u okviru DisInfo Academy projekta

U okviru Erasmus+ projekta „Disinfo Academy“ u kojem učestvuje Univerzitet u Sarajevu organizira se međunarodno takmičenje za studente pod nazivom “Fake News Challenge – the International Edition” koje se odnosi na pilot testiranje unapređenje metodologije provjere činjenica (fact-checking) razvijene u okviru navedenog projekta. Više informacija u vezi detalja samog takmičenja dostupno je u prilogu.

Projekat „Disinfo Academy“ ima za cilj unapređenje razumijevanja javnosti o dostupnosti i mogućnosti primjene metoda provjere činjenica (fact-checking) i procesa u odnosu na digitalne izvore dezinformacija i manipulacija u različitim kampanjama i individualnim objavama. Mladi ljudi su posebno ranjivi i izloženi dezinformacijama što je zabrinjavajuće s obzirom da su u godinama kada formiraju i prihvataju različite oblike interakcije sa upravljačkim strukturama kao i sa društvenim sistemima. U isto vrijeme, mladi ljudi, posebno oni koji su dio sistema visokog obrazovanja, su posebno kreativni i radoznali i imaju prirodnu predispoziciju za digitalni svijet koji je postao dominantan izvor informacija.

Koordinator projekta je NTCentar iz Sofije, dok su ostali učesnici u projektu pored Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Sofiji, Univerzitet Koç Istanbul i Eurocom iz Bukurešta.