Međunarodna naučna konferencija „Svi smo isti: drugi i drugačiji“

Datum događaja
03
Dec
Mjesto događaja
Kampus Univerziteta u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu organiziraju međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Svi smo isti: drugi i drugačiji“, koja će se održati u Kampusu Univerziteta u utorak 3. 12. 2019. godine s početkom u 9 sati.

Ujedinjeni narodi (UN) su 3. 12. proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. 3. 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje ovog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je unapređenje kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz podsticanje saradnje svih relevantnih subjekata, otklanjanje socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost, probleme i kapacitete osoba s invaliditetom u zajednici.
 
Širom svijeta obilježava se ovaj dan na različite načine. Ove godine Udruženje i Ured su se odlučili da to učine organizacijom međunarodnog naučnog skupa kako bi se i na ovaj način pozvalo na osiguranje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, ukazalo na prisutnu diskriminaciju, te učilo iz primjera dobre prakse i uređenog sistema i drugih zemalja.

Izlagači na ovom skupu – domaći i strani učesnici iz akademskih, stručnih, nevladinih i umjetničkih sredina – predstavit će iskustva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom kroz plenarna i tematska izlaganja o temama kao što su unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja osoba s invaliditetom, pravni i socijalni aspekt života osoba s invaliditetom, mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, komunikacija u medijima o osobama s invaliditetom, pristupačnost kulture i umjetnosti osobama s invaliditetom, uloga sporta u životu osoba s invaliditetom i primjeri dobre prakse u unapređenju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Ovaj skup održava se uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Dobro došli!