Jačanje veza između Univerziteta u Sarajevu i italijanskih akademskih institucija | Posjeta direktora „Rome International Seminar“ i ambasadora Italije u BiH

Jačanje veza između Univerziteta u Sarajevu i italijanskih akademskih institucija | Posjeta direktora „Rome International Seminar“ i ambasadora Italije u BiH

Dr. Massimo Maria Caneva, direktor „Rome International Seminar“ i predsjednik Evropske asocijacije međunarodnih studija (AESI), i Nj. E. Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH, posjetili su danas Univerzitet u Sarajevu gdje su se susreli sa aktuelnim rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, novoizabranim rektorom za mandatni period 2024–2028. godine i aktuelnim prorektorom za finansije prof. dr. Tarikom Zaimovićem, i prorektoricom za međunarodnu saradnju prof. dr. Enitom Nakaš.

Ambasador Di Ruzza je istakao da su Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije u BiH posljednjih godina uspjeli promovirati i razviti intenzivnu saradnju, te podsjetio na Sporazum o naučnoj i akademkoj saradnji koji su Univerzitet u Sarajevu i Nacionalni istraživački centar Republike Italije potpisali prošle godine. Uz čestitke na imenovanju prof. dr. Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta u Sarajevu, izrazio je uvjerenje da će ova saradnja u narednom periodu biti intenzivirana za dobrobit italijanske i bosanskohercegovačke akademske i naučne zajednice.

U okviru posjete, ambasador di Ruzza i dr. Caneva su razgovarali o aktualnim projektima, uključujući međunarodne seminare i konferencije koje organizira AESI. Diskutirano je i o budućim projektima, posebno onima vezanim za oblast univerzitetske saradnje u promociji mira. Sastanak je bio prilika za razmatranje budućih oblika  saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Rome International Seminara, prestižnog foruma za međuuniverzitetsku saradnju koji se održava uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i Agencije za razvojnu saradnju Italije.

Saradnja dr. Caneve sa Univerzitetom u Sarajevu kroz različite projekte traje duže od dvije decenije, tokom kojih je dr. Caneva, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova, Agencije za razvojnu saradnju Italije, Ujedinjenih nacija, italijanskih mirovnih snaga, te više italijanskih univerziteta kao što su Univerzitet La Sapienza u Rimu i Univerzitet Roma TRE u Rimu, inicirao i organizirao brojne aktivnosti počevši od magistarskog programa Upravljanje državom i humanitarni poslovi do mnogobrojnih zajedničkih susreta akademske i diplomatske zajednice čija osnovna namjera je promocija mira putem međuuniverzitetske saradnje. Specifičnost mirovnog djelovanja dr. Caneve ogleda se i u tome što aktivnu ulogu u aktivnostima međuuniverzitetske mirovne saradnje imaju i pripadnici i predstavnici oružanih snaga koji učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta.

Rektor Škrijelj, prorektor Zaimović i prorektorica Nakaš izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i saradnji, te su naglasili važnost daljeg jačanja veza između Univerziteta u Sarajevu i italijanskih akademskih institucija.

Posjeta je završena izražavanjem obostrane spremnosti za dalji rad na zajedničkim projektima i inicijativama koje će doprinijeti općem cilju očuvanja i promocije mira.