Završen ciklus online radionica “Sokratov Café”

Završen ciklus online radionica “Sokratov Café”

U eri obilježenoj digitalnom povezanošću, težnja ka značajnom dijalogu i intelektualnoj razmjeni prevazilazi geografske granice. Dana 20. maj 2024. godine, učesnici/e četvrtog Sokratovog Café-a  okupili/e su se online da razmotre pitanje: “Kakva vrsta putokaza može omogućiti njegovanje zdravijih međusobnih odnosa i slavljenja različitosti?”

Razgovor je moderirao dr. Christopher Phillips, ugledni osnivač Sokratovih Café-a, koji je događaj obogatio svojim bogatim iskustvom. Srž Sokratovih  Café-a leži u njegovoj posvećenosti promoviranju otvorenog dijaloga, gdje učesnici/e učestvuju u  razmjeni ideja, preispitivanju predrasuda i prihvatanju intelektualnih  raznolikosti. Dok su se virtualne diskusije odvijale, učesnici/e su istraživali višestruke perspektive, crpeći iz svojih jedinstvenih kulturnih pozadina i ličnih iskustava.

Ključne teme koje su proizašle iz rasprave uključivale su važnost empatije, aktivnog slušanja i međusobnog poštovanja u njegovanju zdravijih odnosa. Učesnici su istakli značaj kulture inkluzivnosti, gdje se razlike ne tolerišu samo, već se slave kao obogaćujući aspekti ljudske interakcije. Osim toga, rasprave su se dotakle uloge obrazovanja i društvenih normi u oblikovanju stavova prema različitosti. Učesnici/e su zagovarali obrazovne inicijative koje promovišu međukulturno razumijevanje i opremaju pojedince alatima za snalaženje u kompleksnim društvenim dinamikama s empatijom i osjetljivošću.

Osnovni zaključak četvrte radionice osvrnuo se na činjenicu da u svijetu koji je sve više povezan, potreba za značajnim dijalogom i međusobnim razumijevanjem nikada nije bila hitnija. Sokratov Café služi kao svjetionik intelektualne znatiželje i dokaz o transformacijskoj moći dijaloga u njegovanju zdravijih odnosa i slavljenju različitosti.

Završen ciklus online radionica “Sokratov Café”
Završen ciklus online radionica “Sokratov Café”