Predstave v. ass. Selme Spahić na međunarodnim gostovanjima

Predstave v. ass. Selme Spahić na međunarodnim gostovanjima

Predstava “Kraj svijeta u 3 čina” u režiji v. ass. Selme Spahić i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Beogradskog dramskog pozorišta i Festivala “Borštnikovo srečanje imala” je svoju zagrebačku premijeru 17.5.2024. Predstava će biti premijerno izvedena u Mariboru 4.6.2024, u okviru najznačajnijeg slovenačkog festivala “Borštnikovo srečanje”. Predstava je omnibus tri savremena dramska teksta (“Pod suknjom” Kristine Kegljen, “Aktivistkinje” Katje Gorečan i “Svet zaslužuje kraj sveta” Tijane Grumić).

Također, predstava v. ass. Spahić “Kroćenje goropadnice”, u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba izvedena je na festivalu TESZT u Temišvaru, Rumunija, 20.5.2024, te je u zvaničnoj selekciji festivala “Dani satire” u Zagrebu, kao i u programu 32. Pozorišnog maratonu u Somboru. Za predstavu je pokret radila alumna Odsjeka za glumu Ena Kurtalić, a dramaturgiju alumna Odsjeka za dramaturgiju, Emina Omerović.

Predstava “Ljubičasto”, u režiji v. ass. Spahić i dramaturgiji Emine Omerović, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 u kojoj igraju alumni i alumnae Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (Tatjana Šojić, Maja Izetbegović, Boris Ler, Anja Kraljević i Davor Golubović), bit će izvedena u programu Krugovi festivala “Sterijino pozorje” u Novom Sadu, te učestvuje u zvaničnoj selekciji “Dana satire” u Zagrebu.

Photo: Jelena Janković