Nova knjiga u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta UNSA

Nova knjiga u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta UNSA

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u suizdanju s Vrhbosanskom nadbiskupijom, objavio je novu knjigu „U službi Božjega naroda: vodič kroz župnu administraciju i krajevno pravo“. Autor knjige je doc. dr. sc. Ilija Marković, profesor kanonskog prava.

U predgovoru knjige, vrhbosanski nadbiskup ističe kako je dugo postojala potreba za sveobuhvatnim vodičem koji bi obuhvatio crkvenu administraciju i lokalna pravila na jednom mjestu. Knjiga je namijenjena širokom krugu korisnika, uključujući nad/biskupske ordinarijate, crkvene sudove, župe, teološke fakultete, karitativne organizacije i domove za starije i nemoćne. Nadbiskup naglašava da će priručnik pomoći u vođenju administracije na ispravan i učinkovit način.

Dr. sc. Pero Pranjić, umirovljeni profesor kanonskog prava i prvi recenzent knjige, pohvaljuje izdanje kao neophodno za župnu administraciju, posebno za mlađe svećenike, đakone, redovnice i laike aktivne u župnim uredima. On ističe da priručnik pruža temeljitu teološku i administrativnu podlogu za rad u župi.

Izv. prof. dr. sc. Slavko Zec s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, područni studij Teologije u Rijeci, u svojoj recenziji ističe da knjiga ima praktičnu vrijednost, pružajući detaljne smjernice i primjere za pastoralno-pravne situacije. Knjiga će biti posebno korisna župnicima, upraviteljima župa, župnim vikarima i studentima teologije koji žele steći uvid u krajevno pravo Crkve u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj knjige možete prelistati ovdje