Postanite student Univerziteta u Sarajevu i iskoristite mogućnosti međunarodnih programa mobilnosti

Postanite student Univerziteta u Sarajevu i iskoristite mogućnosti međunarodnih programa mobilnosti

Univerzitet u Sarajevu je 10. juna 2024. godine objavio konkurse za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini koji omogućavaju upis 5590 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 3447 studenata na drugi ciklus studija, 195 kandidata na stručni studij, te 96 kandidata na specijalistički studij.

 

Danas je posljednji dan za prijavu na fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita, dok je prijavu na fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita moguće izvršiti do 5. jula 2024. godine.

 

Upis na Univerzitet u Sarajevu je odličan izbor iz više razloga, a jedan od najvažnijih po kojim se ističemo u Bosni i Hercegovini je međunarodna saradnja. Univerzitet u Sarajevu je 2019. godine dobio prestižno priznanje Evropske komisije „Izvrsnost u istraživanju“ (HR logo „Excellence in Research), Evropska komisija dodijelila je Univerzitetu u Sarajevu Erasmus Povelju u visokom obrazovanju 2021-2027 (ECHE), a član je EUPeace alijanse koja ima za cilj promociju mira, pravde i inkluzivnog društva.

 

Univerzitet u Sarajevu je nosilac prestižne Erasmus Povelje u visokom obrazovanju (ECHE) za period 2021-2027, što potvrđuje kvalitet međunarodne saradnje i otvara vrata za učešće u različitim Erasmus+ aktivnostima.

 

Univerzitet u Sarajevu aktivno sarađuje sa mnogim međunarodnim institucijama i organizacijama i ima preko 150 bilateralnih sporazuma o akademskoj saradnji i 230 sporazuma u okviru Erasmus+ programa. Ovi sporazumi omogućavaju studentima i univerzitetskom osoblju da učestvuju u raznim programima mobilnosti širom Evrope. Zahvaljujući ovako velikom broju sporazuma jedna od najčešćih rečenica naših studenata je: „Gdje ćemo na sljedeći Erasmus?“

 

Univerzitet u Sarajevu nudi više od 300 modula i predmeta na engleskom jeziku, što privlači međunarodne studente i na taj način omogućava domaćim studentima iskustvo razmjene i bez odlaska iz zemlje. Studenti razvijaju bolje razumijevanje i poštovanje različitih kultura, te unapređuju sposobnosti komunikacije i povećavaju kulturološke kompetencije.

 

Kao član EUPeace alijanse, Univerzitet u Sarajevu se zalaže za promociju mira, pravde i inkluzivnosti kroz internacionalizaciju. Alijansu uz Univerzitet u Sarajevu čine Univerzitet Marburgu (Njemačka), Univerzitet Giessen (Njemačka), Comillas Ponteficia Univerzitet (Španija), Çukurova Univerzitet (Turska), Sveučilište u Mostaru (BiH), Calabria Univerzitet (Italija), Univerzitet Limoges (Francuska), West Bohemia Univerzitet (Češka).

EUPeace alijansa omogućava zajednički rad na unapređenju kulture dijaloga i rješavanju sukoba kroz multidisciplinarne pristupe. Željno očekujemo nove studente koji žele doprinijeti principima EUPeace alijanse!

 

Upravo su navedene aktivnosti u međunarodnoj saradnji ključni faktor koji je omogućio Univerzitetu u Sarajevu da postigne značajan napredak i prepoznatljivost na globalnom nivou, te doprinio rastu Univerziteta u Sarajevu na svjetskim rang listama univerziteta.

 

QS World University Rankings je objavio svoje 21. izdanje koje obuhvata 1.503 najbolje institucije. Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet iz Bosne i Hercegovine koji se nalazi na QS rang-listi najboljih svjetskih univerziteta (QS World University Rankings) za 2025. godinu i ove godine smo svjedoci porasta sa ranga 1200-1400 na poziciju između 1001. i 1200. mjesta. Na QS rang listi za Evropu Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 488. poziciji.

 

Na rang-listi univerziteta za 2024. godinu - Times Higher Education World University Rankings 2024 na kojoj je rangirano 1.906 univerziteta iz 108 zemalja i regija svijeta, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na poziciji 1501+.

 

Univerzitet u Sarajevu je odličan izbor za studente koji žele kvalitetno obrazovanje u međunarodnom okruženju. Sa brojnim međunarodnim partnerstvima i programima na engleskom jeziku, Univerzitet u Sarajevu nudi sve što je potrebno za uspješan akademski i profesionalni razvoj. Istovremeno, osim obrazovnih kompetencija, studenti razvijaju kompetencije za jačanje lokalne zajednice kroz kulturno obogaćivanje i jačanje društvene kohezije.

 

Prijava i upis kandidata na Konkurs za upis u prvu godinu studija provodi se online - putem Informacionog sistema eUNSA i web stranice www.upisi.unsa.ba.

 

Drugi prijavni rok za Konkurs za upis u prvu godinu studija trajat će:

  • od 26. 08. do 06. 09. 2024. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita
  • od 26. 08. do 13. 09. 2024. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita

U vrijeme trajanja prijavnih rokova kandidati mogu izabrati do 3 fakulteta/akademije na koje se žele upisati, uz mogućnost četiri reizbora tokom svakog prijavnog roka.

 

 

#ponosninaznanje

#ponosninanasestudente

#ponosninaUniverzitetuSarajevu