Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA | I ove godine stručna predavanja na Sajmu šljive u Gradačcu

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA | I ove godine stručna predavanja na Sajmu šljive u Gradačcu

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu održat će se niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva. Kao i do sada, poljoprivredni proizvođači imat će priliku da saznaju koja su to najnovija naučna dostignuća i kako ih primijeniti na našem području.

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu godinama sa stručne strane prati ovaj sajam i od početka je oslonac organizatorima najstarije specijalizovane manifestacije u Bosni I Hercegovini.

Predavači s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će u sklopu sajma održati predavanja o temama: Izazovi i inovacije u voćarskoj proizvodnji, Komparativna prednost korištenja autohtonog voća u proizvodnji hrane sa dodatnom vrijednošću, Elementi standardne tehnologije mirnih vina i češće greške u proizvodnji vina, te Moderni pristupi u zaštiti šljive – Od primjene mikrobioloških preparata do digitalnih rješenja.

Predavači koji će održati predavanja o najavljenim temama su: prof. dr. Pakeza Drkenda, prof. dr. Asima Akagić i prof. dr. Nermina Spaho, prof. dr. Milenko Blesić i doc. dr. Arnela Okić.

Dekan prof. dr. Muhamed Brka istakao je kako će profesori ove visokoškolske ustanove govoriti o potrebi uvođenja inovacija u poljoprivredi, ali i izazovima na tom putu:

– Ove inovacije omogućavaju poljoprivrednicima da se prilagode izazovima kao što su klimatske promjene, rastuća populacija i potreba za održivom proizvodnjom hrane. Korištenje novih tehnologija doprinosi povećanju produktivnosti, smanjenju uticaja na životnu sredinu poboljšanju kvaliteta voća.

Inovacije i nove tehnologije u voćarstvu su neminovne, ali je veoma važno očuvati i autohtone sorte. Na ovogodišnjem Sajmu šljive voćari, prerađivači i posjetioci će moći saznati koje su to komparativne prednosti iskorištavanja autohtonog voća u proizvodnji voćnih prerađevina. Ovi visokokvalitetni proizvodi odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju, čime se podržava održivi razvoj poljoprivrede i čuvaju prirodni resursi.

Vinogradarstvo će biti jedna od tema ovogodišnjih stručnih predavanja na Sajmu šljive jer se na područjima Srednje i Sjeverne Bosne sada nalazi nekoliko desetina hektara vinograda zasađenih sa vinskim sortama grožđa. Zbog toga bi bilo korisno malim vinarima, a posebno vinarima početnicima ukazati na osnove tehnologija i u praksi potvrdene najčešće greške u proizvodnji vina.

– Osnovna intencija planirane prezentacije je skretanje pažnje na ispravna postupanja u često pogrešno provođenim koracima ili postupcima po liniji standardnih tehnologija, a posebno kod utvrđivanja zrelosti grožđa za preradu i njegove pripreme, muljanja, cijeđenja kljuka, realizacije alkoholne fermentacije, prvog pretoka i sumporisanja vina, pojasnio je prof. dr. Brka.

Neizostavno na gradačačkom sajmu posebna pažnja se poklanja najnovijim dostignućima i modernim pristupima u uzgoju i zaštiti šljive iz perspektive novih zakonskih regulativa, preko biofungicida do primjene dronova za detekciju biljnih bolesti.

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, od 28. do 31. avgusta ove godine, očekuje se oko 300 izlagača iz šest zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine.

 

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA | I ove godine stručna predavanja na Sajmu šljive u Gradačcu
Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA | I ove godine stručna predavanja na Sajmu šljive u Gradačcu